Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Kolejne cztery produkty z Małopolski dołączą do Listy Produktów Tradycyjnych

Rolnictwo
08 stycznia 2013
Do Listy Produktów Tradycyjnych dołączą niebawem kolejne małopolskie produkty. Rada ds. Produktów Tradycyjnych po przewodnictwem wicemarszałka Wojciecha Kozaka oceniła pozytywnie wnioski o wpis na listę: dżemu z płatków róż, masła rzuchowskiego, wołowiny z krowy czerwono-białej oraz ogórków kiszonych w studni. Na Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi znajduje się już 66 tradycyjnych produktów z Małopolski.


Dżem z płatków róż


Płatki róż zebrane w słoneczny dzień ucierane są tradycyjnie w glinianej makutrze pałką drewnianą z dodatkiem cukru i kwasku cytrynowego. Do produkcji wykorzystuje się świeżo zebrane płatki kwiatu róży jadalnej (zwana też różą cukrową). Mówi się, że róża przeznaczona na dżem jest różą cukrową, a nie ozdobną, dekoracyjną czy pnącą. Ma intensywny różowy kolor i bardzo przyjemnie pachnie, a co najważniejsze jest jadalna. Dżem od wielu wieków ma tradycyjne zastosowanie przy wypieku pączków, ciast, ciasteczek oraz służy do smarowania pieczywa i dekoracji cukierniczych.

Masło rzuchowskie

Tradycja wyrabiania  masła   rzuchowskiego  sięga ponad 60 lat. Wyrabiane jest cały czas w  ten sam sposób, bez używania urządzeń mechanicznych.
Masło wyrabiane jest z śmietany od krów rasy czerwono – białej, co ma bardzo duży wpływ na smak i jakość masła. Mleko to ma inne parametry  i zawartość tłuszczu i to jest podstawą  w wytwarzaniu  masła  rzuchowskiego. Tradycyjnie wyrabiane posiada specyficzny smak co wyróżnia go od innego masła, jest lekko kwaskowe i ma zapach śmietany

Wołowina z krowy czerwono-białej

Surowcem jest krowa/bydło rasy czerwono-białej hodowane na terenie Małopolski zgodnie z tradycją (wypasana na tradycyjnych łąkach) i utrzymywane w kierunku użytkowości mleczno-mięsnej. Duże znaczenie na jakość mięsa ma sposób karmienia jak i rodzaj pasz (własne z małych rodzinnych gospodarstw rolnych produkowanych w myśl zasad rolnictwa ekologicznego) a także specyfika terenu co kształtuje mięsnie krowy (górzyste tereny kształtują umięśnienie krowy) Bydło to stanowi zaledwie nieliczną część z 6% populacji krów czerwono-białych hodowanych w Polsce. Liczba krów tej rasy jest tak nieliczna, że może zostać uznana za rasę zagrożoną. Bydło to cechuje się dwustronnym typem użytkowym, tj. mięsno-mlecznym. Potrawy przygotowane  z tego mięsa mają bardzo delikatny smak, szerokie zastosowanie w gastronomii przy przygotowywaniu najlepszych dań często „eksluzywnych”. Największa liczba gospodarstw i zwierząt zlokalizowana jest w  województwie małopolskim gdzie występują najlepsze warunki do hodowli tej rasy krów. 

Ogórki kiszone w studni

Kiszenie ogórków w studni ma ponad 25-letnią tradycję.  Beczkę z ogórkami zatapia się w studni, przeznaczonej tylko do tego celu, na około 2 miesiące. Ogórki wyróżnia też sposób uprawy - bez użycia nawozów sztucznych i oprysków.

Galeria zdjęć

Tagi: WYDARZENIA