Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Druga edycja warsztatów kulinarnych

Rolnictwo
10 grudnia 2021
Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, dlatego 9 grudnia w Zatorze na warsztatach kulinarnych zorganizowanych w Wielozawodowym Zespole Szkół im. Rotmistrza Witolda Pileckiego w Zatorze, nie mogło zabraknąć Karpia zatorskiego. Uczestnicy warsztatów przyrządzali karpia w różnych odsłonach pod okiem wspaniałego szefa kuchni.

Karp zatorski jest jednym z 15 małopolskich produktów potocznie określanych mianem „produkty regionalne”, wpisanym w 2011 roku do unijnego rejestru Chroniona Nazwa Pochodzenia.

Uczestników warsztatów - uczniów klas gastronomicznych w ich kulinarnej przygodzie wpierała Iwona Gibas z zarządu województwa oraz Mariusz Makuch, burmistrz Zatora.

Warsztaty oraz pokaz są elementem projektu „Promocja produktów żywnościowych wysokiej jakości z Województwa Małopolskiego, w tym regionalnych, tradycyjnych oraz rekomendowanych do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska”.

Projekt ma na celu rozpowszechnianie wiedzy dotyczącej dziedzictwa kulinarnego Małopolski, w tym informacji o ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych, produktach regionalnych zarejestrowanych w unijnych rejestrach oraz o „ambasadorze” żywności wysokiej jakości, którym jest Sieć Dziedzictwo Kulinarne Małopolska.

Galeria zdjęć