Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Czernichowskie wędliny kandydatem na listę produktów tradycyjnych

Rolnictwo
02 sierpnia 2017
Do słynnej kiełbasy lisieckiej być może już wkrótce dołączą kolejne produkty z pobliskiego Czernichowa: kiełbasa wiejska, kiełbasa schabowa tradycyjna oraz szynka, boczek i polędwica tradycyjna. Te wyroby zyskały rekomendację Małopolskiej Rady ds. Produktów Tradycyjnych i Dziedzictwa Kulinarnego. Jeśli do wniosku przychyli się ministerstwo rolnictwa, to mogą one już niebawem wzbogacić listę produktów tradycyjnych, na której znajduje się już niemal 200 przysmaków z Małopolski.

Regionalnymi produktami Małopolski zachwycają się nie tylko mieszkańcy naszego województwa, ale również turyści z kraju i zagranicy licznie odwiedzający nasz region. Produkty masarskie, które zostały rekomendowane do wpisu na Listę Produktów Tradycyjnych są wytwarzane według tradycyjnych technologii i receptur, które swoimi korzeniami sięgają XVI wieku. Teraz dzięki pozytywnemu zaopiniowaniu przez członków rady, której przewodniczył wicemarszałek Wojciech Kozak produkty wytwarzane w gminie Liszki i Czernichowie mają szansę poszerzyć wachlarz naszych tradycyjnych przysmaków.

Małopolska słynie z pięknej architektury i zabytków, ale również z bogatego dziedzictwa kulinarnego. Małopolskie potrawy, których smakiem zachwycają się nie tylko krajanie, ale również turyści odwiedzający nasz region, powstają na bazie tradycyjnych receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie. To jest nasza siła – ludzie, którzy tworzą małopolskie dziedzictwo zarówno kulturowe, jak i kulinarne

– mówił wicemarszałek Wojciech Kozak.

Podczas rady odnowiono członkostwo w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska 21 firmom. Wśród nich znalazły się następujące przedsiębiorstwa: PPUH Tłocznia Maurer, Krzysztof Maurer,  Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Limanowej, Tłocznia Owoców „Pawłowski” Antoni Maciej Pawłowski, Gospodarswto Pasieczne Sądecki Bartnik Sp. z o. o. – Restauracja Bartna Chata, Pstrąg Ojcowski Magdalena Węgiel, Winnica Zadora, Gawor – Produkcja Wędlin Jakość i Tradycja Szczepan Gawor, Agro-Wit Agnieszka Malinowska, Przetwórstwo Mięsne „Płatek” sp. j., Gospodarstwo Pasieczne „Pasieka u Kiejdów”, Kopalnia Soli „Wieliczka” S.A., Obiekt pasterski „Bacówka u Jancoka”, Rzepka Janina - Firma Produkcyjno – Handlowo – Usługowa, Gospodarstwo Ekologiczne Teresa i Andrzej Filipowicz, Fabryka Pasji Celka Ewelina Morys (Schronisko Dobrych Myśli), Chatka Włóczykija Gospodarstwo Agroturystyczne Adama Gancarka, Firma Produkcyjno – Handlowo - Usługowa SPIŻARNIA DOLINY KARPIA s.c., Gospodarstwo Pasieczne Beskidzka Barć, Minerale – Miernik sp. j., Uzdrowisko Wysowa S.A oraz Eko-Agroturystyczne Gospodarstwo Rolne Janiny i Bolesława Bobaków. Ponadto grono Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska wzbogaciło się o kolejnego członka: Gospodarstwo Rolne Kochniarczyk Zbigniew.

Galeria zdjęć

Autor: Biuro Prasowe UMWM