Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Bacowie i juhasi z pokłonem u Gaździny Podhala

Rolnictwo
24 kwietnia 2017
Na Święto Bacowskie, rozpoczynające wiosenny redyk, do ludźmierskiego Sanktuarium przybyli pasterze z całego Podhala, Spisza i Orawy, a także ze Słowacji. Modlitwę o szczęśliwy wypas poprzedziło spotkanie w domu Związku Podhalan, podczas którego przedstawiciele różnych regionów Karpat dyskutowali z marszałkiem Jackiem Krupą o przyszłości gospodarki pasterskiej.

Nasze wojewódzkie programy nazywamy często roboczo „Małopolska ful wypas”. Ta nazwa funkcjonuje nawet w niektórych dokumentach. Głównym elementem, na którym nam bardzo zależy, jest odnowa biologiczna i bioróżnorodność, realizowana m.in. przy pomocy wypasu owiec. Stąd również wsparcie samorządu regionalnego dla powrotu owiec na hale i pomoc dla pięknej i naturalnej podhalańskiej przyrody

– mówił marszałek Jacek Krupa, życząc bacom i juhasom: „Szczęść Boże na halach”.

W tradycyjnym redyku wziął udział także radny województwa, Stanisław Pasoń.

Podczas mszy św. w intencji szczęśliwego wypasu bacowie i juhasi wśród darów ofiarnych przynieśli do ołtarza małą owieczkę oraz produkty regionalne. Wyruszający na hale pasterze otrzymali tzw. sajty, czyli szczapy do rozpalenia pierwszej watry w bacówce, pochodzące z ognia poświęconego w Wigilię Paschalną, a stado owiec (kierdel) zostało symbolicznie poświęcone.

Projekt zrealizowano przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego, w ramach konkursu „Małopolska Gościnna”.

Galeria zdjęć

Autor: Agenda UMWM w Nowym Sączu