Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

W Wojniczu najlepiej smakowała zupa z cukinii

Promocja
29 lipca 2019
Po Zgłobicach i Podegrodziu tym razem Małopolski Festiwal Smaku zawitał do Wojnicza, gdzie smakować można było regionalnych potraw przygotowanych według tradycyjnych receptur. I tym razem nie zawiodły lokalne Koła Gospodyń Wiejskich, dzięki czemu festiwalowi goście czyli mieszkańcy Małopolski mieli prawdziwą ucztę. Ich dania próbowały, a także odwiedziły stanowiska pozostałych wystawców Anna Pieczarka i Marta Malec-Lech z zarządu województwa.

Impreza odbyła się w Parku Miejskim w Wojniczu. Jest środek lata – dominowały więc świeże owoce, słodkie konfitury oraz jabłka prosto z sadu.

Koła Gospodyń Wiejskich z powiatu tarnowskiego zaprezentowały regionalną i aromatyczną kuchnię. Można było kosztować dania, ciasta i napoje. Udało się im znów odtworzyć wiele starych i nietypowych przepisów.

Pokazy gotowania w wykonaniu autora znanych programów kulinarnych Andrzeja Polana ubogacone były występami zespołów muzycznych – Big Band „Universal”, Egzotyczny Dandys Paryskich Bulwarów i Zbigniewa Forysia Band ex Lombard.

Przedstawiciele zarządu województwa częstowali przygotowanym wraz z Andrzejem Polanem chłodnikiem ogórkowym, który był idealny jak na tak upalny dzień.

Po ocenieniu potraw prezentowanych w Wojniczu jury postanowiło przyznać pierwsze miejsce Kołu Gospodyń Wiejskich EKOBABKI z Biadolin Radłowskich za zupę z cukinii z grzankami i pestkami dyni, zaś wyróżnienia KGW z Olszyn za pierożek ziemniaczany z nadzieniem szpinakowo-serowym, KGW Stróże za pasztet z fasoli „Piękny Jaś” i KGW „U Tatara” z Siedliszowic za gęś babci z kalarepą na zasmażce z mlekiem.

Tradycyjnie na Małopolskim Festiwalu Smaku dostępna była wypoczynkowa strefa dla całych rodzin, w tym zabaw dla dzieci.

Galeria zdjęć