Pulpeciki z jagnięciny małopolskiej, cheeseburger z oscypkiem, baran po szczawnicku czy też burrito z regionalną fasolą stanowiły tylko kilka z wielu propozycji dostępnych w menu festiwalu. Światowa kuchnia przygotowywana z lokalnych produktów, podawana z mobilnych stoisk i straganów to efekt nowego pomysłu na wizerunek festiwalu, opartego na idei streetfood. Znani szefowie kuchni – Sebastian Schromm, Jerzy Poznański oraz Andrzej Pawlas przygotowali kilka wyjątkowych potraw, których przygotowanie można było obserwować stojąc obok mobilnej kuchni, bądź na dużym ekranie. Pokazy zostały zakończone degustacją, dzięki której można było spróbować między innymi, boczku flambirowanego jarzębiakiem, wybitnego karpia zatorskiego z piernikiem (według przepisu z XVII w.) oraz roladki drobiowej faszerowanej bigosem. Nie zabrakło również słynnej, wadowickiej kremówki na deser.
Podczas festiwalu najmłodsi poznawali tajniki zdrowego żywienia, bawiąc się i ucząc podczas specjalnie dla nich przygotowanych eksperymentów kulinarnych. Dla dbających o linię rozstawione były stanowiska, gdzie po zaspokojeniu apetytu można było spalić nadprogramowe kalorie. Zacięte mecze w badmintona, piłkarzyki, czy megajenga, a także karkołomne ewolucje na wielkiej planszy do Twistera cieszyły się dużą popularnością. Turyści oraz mieszkańcy Wadowic uczestniczyli również w próbie pobicia rekordu przejechanych kilometrów. Wykręconych 322 km uplasowało Wadowice na trzeciej pozycji i tym samym zakończyło międzymiastowy konkurs tandemów rowerowych, w którym pierwsze miejsce utrzymały Krzeszowice. Łącznie podczas wszystkich zmagań rowerowych tegorocznego Małopolskiego Festiwalu Smaku udało się przejechać blisko 2000 km, czyli odległość dzielącą powierzchnię naszej planety od ostatecznej granicy niskiej orbity Ziemi (czyli LEO).
12 edycja Małopolskiego Festiwalu Smaku pod hasłem „Zjedz na polu” zakończy swoją trasę w Krakowie. Finał imprezy odbędzie się 15 i 16 października na terenie dawnego Hotelu Forum jako wydarzenie towarzyszące „Najedzonym Fest! Małopolskim Smakiem”.