Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Tak smakuje w Zgłobicach – impreza kulinarna na rozpoczęcie wakacji

Promocja
29 czerwca 2019
Roladki w kapuście, rogale stróskie z farszem z fasoli, czerwoną kapustę z młodą wieprzowiną oraz dembliński bigos w chlebie – te i inne regionalne przysmaki można było skosztować w sobotę w podtarnowskich Zgłobicach, gdzie odbyło się Rodzinne Kulinarne Rozpoczęcie Wakacji w ramach Małopolskiego Festiwalu Smaku. Partnerem wydarzenia było Województwo Małopolskie.

Tak dużego i udanego wydarzenia kulinarnego z udziałem producentów regionalnych i tradycyjnych przysmaków dawno w regionie tarnowskim nie było. Koła Gospodyń Wiejskich częstowały potrawami przyrządzonymi zgodnie z lokalnymi recepturami, można była za darmo degustować dania gorące, pierogi, ciasta czy napoje.

Była przygotowana strefa zabaw dla dzieci, przeprowadzane były konkursy z nagrodami, uczestniczyć można było w warsztatach kulinarnych, a także obserwować pokazy gotowania na żywo w wykonaniu Andrzeja Polana, autora popularnych programów kulinarnych.

Mamy dziś w Zgłobicach najlepsze potrawy, bo przygotowane zostały przez najlepsze w regionie Koła Gospodyń Wiejskich. Miło jest wrócić do smaków z dzieciństwa, bo kojarzą się z domem, z ciepłem, z wszystkim tym, co najpiękniejsze. I pamiętajmy, że jesteśmy z Małopolski, a zatem na polu smakuje lepiej

- powiedziała otwierając wydarzenie Anna Pieczarka z zarządu województwa małopolskiego, która też wcześniej zapraszała na „Małopolski Festiwal Smaku” mieszkańców regionu tarnowskiego.

Satysfakcji z dwóch powodów nie ukrywał wójt gminy Tarnów, Grzegorz Kozioł. Po pierwsze, że w jego gminie odbywa się tak duża małopolska impreza, a po drugie, że jest ona na terenie w Zgłobicach, który samorząd po latach ponownie odzyskał, odkupując go od spadkobierców rodziny Marszałkowiczów.

- Cieszę się, że możemy znowu spotykać się na tak dużych wydarzeniach w Zgłobicach i możemy smakować tego, co przed laty przygotowywały nasze babcie i prababcie – stwierdził Grzegorz Kozioł.

Jury pod przewodnictwem Anny Pieczarki oceniło przygotowane potrawy – do konkursu można było zgłosić tylko jedną. Pierwsze miejsce wśród tych, którzy częstowali tradycyjnymi i regionalnymi przysmakami przyznało Kołu Gospodyń Wiejskich w Joninach za „prawdziwe jonińskie pierogi z dziczyzną, kapustą i prawdziwkami”. Wyróżnienia KGW w Jodłówce-Wałkach za „Paciarkę Baby Jagi”, KGW w Brzozowej za „Parzaki” i KGW „Pełna Chata” z Rzuchowej za pasztet z cukinii.

W gronie wystawców pierwsze miejsce przyznano firmie rodzinnej „Lato w słoiku” z Wadowic za pyszne konfitury. Wyróżnienia – winnicy „Dąbrówka” oraz gospodarstwu agroturystycznemu Błaszczyków z Olszanej za piernik z konfiturą z czarnej porzeczki.

Galeria zdjęć

Autor: Biuro Prasowe UMWM