Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Smakowita niedziela w Trzebini

Promocja
12 lipca 2022
Kolejnym przystankiem siedemnastej edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku był plac przy ul. Ochronkowej w Trzebini, w powiecie chrzanowskim. Smażone kromki chleba prądnickiego z bryndzą, malinami, borówkami i miodem, maczanka krakowska z dużymi okruchami i ziemniakami w zielonym towarzystwie, prażonki po polańsku z kaszą pęczak, włoszczyzną i wędzonymi żeberkami – to tylko niektóre smakołyki, które przygotował Andrzej Polan dla uczestników festiwalu.

W wydarzeniu uczestniczyli wicemarszałek Łukasz Smółka oraz radni wojewódzcy Rafał Kosowski i Kinga Skowrońska, którzy weszli w skład komisji konkursowej wybierającej najsmaczniejszy produkt Małopolskiego Festiwalu Smaku w Trzebini.

Cieszę się, że są z nami Koła Gospodyń Wiejskich, które serwują nam smaki znane nam z dzieciństwa, ale też lokalni producenci, którzy proponują zdrową i bezpieczną żywność. To znak rozpoznawczy nie tylko w Małopolsce, ale także w całym naszym kraju. Festiwal Smaku pokazuje jakie walory smakowe ma Małopolska, a w połączeniu z turystyką daje to świetny efekt synergii

- mówił wicemarszałek Łukasz Smółka.

Wśród lokalnych producentów pierwsze miejsce za tartę różaną bezglutenową, bez cukru zajęło Czekoladowe Love. II miejsce przypadło cukierni-lodziarni Melba za lody „Delicja śmietankowa z wiśnia i malinami”. Na miejscu trzecim uplasowała się KATROVIA – Kozie Sery i Desery za kulki serowo-jagodowe w karmelowej polewie, oprószone migdałami. Komisja konkursowa wyróżniła również Przetwórstwo Mięsne „Płatek” za kiełbasę wiejską z galaretką oraz Gawor Produkcję Wędlin z Podstolic za salceson golonkowy.

W kategorii Kół Gospodyń Wiejskich bezkonkurencyjne okazało się Koło Gospodyń Wiejskich w Karniowicach ze swoimi szarpańcami karniowickimi. Wśród laureatów znalazło się również KGW w Dulowej za pęcak mascony z grochem (II miejsce) i KGW w Psarach za mięsiwa z psarskiej chałupy (III miejsce). Wyróżnienie trafiło do KGW w Bolęcinie za ziemniaki pieczone po bolęcińsku i KGW w Czyżówce za maczankę krakowską.

Na laureatów quizu wiedzy o Małopolsce czekały bilety do Parku Rozrywki Energylandia.

Pokazy gotowania w mistrzowskim wykonaniu naszego Ambasadora Andrzeja Polana połączone były z degustacjami i możliwością zakupu regionalnych specjałów u producentów i wśród kół gospodyń wiejskich.

Swoją ofertę zaprezentowały również wybrane jednostki Województwa Małopolskiego, w tym Wojewódzki Urząd Pracy, Małopolskie Centrum Nauki Cogiteon, Wojewódzka Biblioteka Publiczna – Lotna Czytelnia oraz Muzeum Armii Krajowej w Krakowie.

Wydarzenie w Trzebini zakończył koncert zespołu Zbóje.

Galeria zdjęć