Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Smak w Małopolsce skontrolowany!

Promocja
03 października 2017
Małopolski Festiwal Smaku w Nowym Targu
5 małopolskich miast, prawie 8 tysięcy porcji pysznych potraw przygotowanych na bazie naturalnych produktów, dziesiątki tradycyjnych smakołyków oraz – co najważniejsze – setki uśmiechniętych i rozsmakowanych w regionalnych smakach mieszkańców i turystów odwiedzających nasz region – tak wyglądał w liczbach 13. Małopolski Festiwal Smaku. Ostatnim przystankiem tegorocznego wydarzenia organizowanego pod hasłem Smak Kontrolowany był nowotarski rynek.

Małopolska to region o wyjątkowej tradycji kulinarnej. Nie było by jednak tego, gdyby nie produkty tradycyjne, które są niekwestionowaną wizytówką naszego województwa. Wszyscy, którzy choć raz spróbowali chociażby słonawego, wędzonego oscypka, chrupiącego krakowskiego obwarzanka czy soczystego łąckiego jabłka – na zawsze zapamiętają ich niepowtarzalny smak. Festiwal był bez wątpienia okazją do skosztowania tego, co w regionie najlepsze – naszych małopolskich specjałów.

Tegoroczna odsłona festiwalu była sentymentalną podróżą w czasie i niepowtarzalną okazją, by nieco starszym przywołać obrazy i smaki dzieciństwa, a tym nieco młodszym - przybliżyć klimat czasów młodości ich rodziców i dziadków, wspaniałą okazją do wspólnego świętowania i smakowania tego co w Małopolsce najlepsze. Bardzo się cieszę, że popularność Małopolskiego Festiwalu Smaku jest coraz większa i wydarzenie wpisało się na stałe w kalendarz imprez w regionie

– podkreślał marszałek Jacek Krupa.

Podczas pięciu ostatnich weekendów kilkudziesięciu wystawców prezentowało swoje produkty w pięciu miastach województwa: w Skawinie, Chrzanowie, Tarnowie, Krakowie i Nowym Targu. Podczas wydarzeń wśród małopolskich smaków królowały: świeże wędliny, aromatyczne sery, chrupiące pieczywo, pyszne miody, świeżo tłoczone soki, soczyste owoce oraz smaki lata zamknięte w słoikach. W festiwalowej kuchni królowały m.in.: kaszanka z Podstolic z kapustą charsznicką na chlebie prądnickim z jajkiem przepiórczym, karp zatorski smażony w płatkach migdałów, pierogi z suską sechlońską, żur z kiełbasą lisiecką, sałatka z wędzonym pstrągiem ojcowskim oraz inne kulinarne wariacje na temat małopolskich produktów.

Wszystkie dania przygotowane przez wybitnych szefów kuchni Michała Henzla i Rafała Jurkiewicza pod czujnym okiem ambasadora wydarzenia Adama Chrząstowskiego pochodzą z publikacji „Małopolska do zjedzenia”. Każdy komu wyjątkowo zasmakowały te przysmaki, lub nie zdążył spróbować ich podczas festiwalu może przygotować je samodzielnie w zaciszu własnej kuchni dzięki przepisom dostępnym tutaj.

Poza licznymi kulinarnymi atrakcjami nie zabrakło również świetnej rozrywki, o którą zadbali blogerzy kulinarni – autorka bloga „Ostra na słodko”, znana z polskiej edycji Master Chefa – Sylwia Ładyga oraz dziennikarz, „Krakowski Makaroniarz” Bartek Kieżun. Przygotowane na miejscu konkursy i quizy dla małych i dużych, animacje dla dzieci, strefa relaksu z huśtawkami, hamakami i leżakami – idealnie wpisywały się w konwencję tegorocznej edycji, której motywem przewodnim była kulinarna podróż do czasów PRL-u.

Niewykluczone, że Małopolski Festiwal Smaku powróci jeszcze w tym roku, a smakosze regionalnych specjałów będą mieli okazję do rozsmakowania się w nich podczas świąt Bożego Narodzenia. Jedno jest pewne – Małopolska smakuje wyśmienicie o każdej porze roku!

Tegorocznej edycji MFS towarzyszyła kampania Kraina Wód, promująca wody źródlane, mineralne i termalne z Małopolski. Regionalni producenci wód mieli okazję prezentować swoje wody i informować uczestników festiwalu o wartości wód.

Zobacz również:

Małopolski Festiwal Smaku 2017

 

Galeria zdjęć

Autor: Biuro Prasowe UMWM