Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Finałowa uczta, tort niespodzianka i góralskie granie w Krzeszowicach

Promocja
23 września 2019
Rozkosze dla podniebienia, energetyczna zabawa oraz konkursy i quizy z nagrodami - to zaledwie część atrakcji, jakie czekały na miłośników kulinariów, którzy wzięli udział w wielkim finale Małopolskiego Festiwalu Smaku w Krzeszowicach. W wydarzeniu wzięli udział: wicemarszałek Łukasz Smółka, wiceprzewodnicząca sejmiku województwa Iwona Gibas oraz radny województwa Rafał Kosowski.

Finał Małopolskiego Festiwalu Smaku w Krzeszowicach to rodzinnie spędzony czas, smakowanie tradycyjnych produktów i wspaniałe zakończenie lata. Cieszę się, że w tak licznym gronie i przy tak pięknej pogodzie mogliśmy zakończyć tegoroczną edycję Małopolskiego Festiwalu Smaku. Pamiętajcie Państwo, że w Małopolsce na polu smakuje lepiej, a w Krzeszowicach - najlepiej!

- tak finał festiwalu podsumował wicemarszałek Łukasz Smółka.

Mamy nadzieję że wszyscy miłośnicy dobrego jedzenia oraz regionalnych i tradycyjnych produktów zdążyli zrobić zakupy do domowej spiżarni. W Krzeszowicach od wystawców można było zakupić: wyśmienite małopolskie miody, wędliny, ekologiczne pomidory, soki, różne tradycyjnie przygotowane sery, lody i słodkości, produkty z lawendy np. lawendynkę, cudowne przetwory z róży oraz wiele innych smakowitości.

Finałowe menu przygotowane przez ambasadora Festiwalu – mistrza Andrzeja Polana smakowało wyśmienicie i zachwyciło wszystkich podczas licznych degustacji. Przypomnijmy, że w menu znalazły się: tuszka zielononóżki kuropatwianej z gulaszem z dyni i kukurydzy, pieczone ziemniaki z sosem z bryndzy owczej i śliwką, zielononóżka kuropatwiana w maślakach, oraz wielka niespodzianka - tort jesienny na zakończenie Festiwalu.

Prawdziwą ucztę dla podniebienia przygotowały również koła gospodyń wiejskich. Była tradycyjna polewka, pomidorowa, groch w różnej odsłonie, pierogi z suszoną śliwką, słodkie racuszki, najróżniejsze placki i ciasta oraz tajemniczo brzmiący „Kućmok”, „Polywka z zimniokami”, „Pozmiatany ogródek”, „Kulki siły” czy „Sakiewki saneckie ”. Liczba wyśmienitych, tradycyjnych dań była tak duża, że komisji konkursowej trudno było wybrać najsmaczniejszą propozycję.

Zwycięskie danie wyłoniło jury, w którym zasiedli: wicemarszałek Łukasz Smółka, burmistrz gminy Krzeszowice Wacław Gregorczyk, wiceprzewodniczący Rady Miejskiej w Krzeszowicach Henryk Woszczyna, dyrektor Departamentu Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Promocji Urzędu Marszałkowskiego Monika Gubała, mistrz kuchni Andrzej Polan oraz reprezentująca zgromadzoną publiczność pani Ania. I tak, pierwsze miejsce ex aequo zajęła zupa pokrzywowa od Koła Gospodyń Wiejskich Czerna, zupa jesienna „Pozmiatany ogródek” od Koła Gospodyń Wiejskich w Zalasiu oraz łazanki ze skierczącym boczusiem od Koła Gospodyń Wiejskich Szklary. Dodatkowo wyróżniono „Kochaniec”, czyli gulasz z serc drobiowych z jarzynami od Koła Gospodyń Wiejskich w Zagaciu, zupę porową od Koła Gospodyń Wiejskich Frywałd oraz przepyszne pierożki troksańskie z barszczykiem od Koła Gospodyń Wiejskich Troks.

Podczas przeprowadzonego wśród wystawców konkursu na najsmaczniejszy produkt komisja pierwsze miejsce ex aequo przyznała Cukierni - lodziarni „Melba” za lody „Borówka goroniecka” z oraz firmie Aga, również za lody. Komisja za cudowne walory smakowe wyróżniła sok jabłko-aronia od Spółdzielni Ogrodniczej Grodzisko, pomidor malinowy – Gospodarstwo Ogrodnicze Tadeusz Bogdan oraz płatki róży ucierane z cukrem od Gospodarstwa Rolnego Róże i Spółka.

Tłumnie przybyli goście festiwalu mogli odpocząć w strefie relaksu, a w strefie dla dzieci tradycyjnie już odbyło się malowanie buzi, plecenie wianków z polnych kwiatów, zdjęcia w gif-budce i konkursy z nagrodami dla dzieci. Rodzinnie można było też sprawdzić swoją wiedzę o Małopolsce w quizie i wygrać ciekawe nagrody.

Finał Małopolskiego Smaku rozbrzmiewał muzyką gór. Jako pierwsza wystąpiła Kapela góralska Ciupagi, która rozgrzała publiczność, a smaczku występowi dodał pokaz gry na perkusji w wykonaniu Wicemarszałka Łukasza Smółki. Następnie o godzinie 19.00 na scenę wkroczył zespół Baciary. Przy takiej dawce energicznej i żywiołowej muzyki nie sposób było wysiedzieć w miejscu. Wszyscy wspólnie ruszyli do tańca, zarówno goście Festiwalu jaki uczestnicy.

Do zobaczenia w przyszłym roku bo w Małopolsce na polu smakuje lepiej!

Przypomnijmy 15 edycja Festiwalu zawitała w sielskie regiony Małopolski: Zgłobice, Podegrodzie, Wojnicz, Krościenko nad Dunajcem, Wola Żelichowska w gminie Gręboszów, Brzesko, Słomniki, stolica Małopolski Słomniki oraz finałowe Krzeszowice.

Galeria zdjęć

Autor: Biuro Prasowe UMWM