W sobotę Małopolanie mieli okazję spróbować regionalnych produktów w zupełnie nowym wydaniu. Burrito z małopolską fasolą, cheeseburger z oscypkiem czy ceviche z małopolskim pstrągiem ojcowskim to tylko kilka z wielu niecodziennych propozycji kulinarnych, jakich mogli skosztować odwiedzający festiwal.
Znana od wielu lat formuła festiwalu w tym roku przybrała zupełnie nową postać. Tegoroczna odsłona, oparta na idei streetfood – ulicznego jedzenia z ciężarówek, zyskała uznanie setek mieszkańców i gości, którzy pojawili się na Rynku w Skawinie. Najdłuższe kolejki ustawiały się po pierogi, których wydano prawie 300 kilogramów. Największa popularnością cieszyły się te z czekoladą i bananem oraz - nagrodzone podczas tegorocznego Festiwalu Pierogów – z kaczką i morelą.
Nie zabrakło również dodatkowych atrakcji. Uczestnicy festiwalu z ciekawością przyglądali się pokazom gotowania w wykonaniu Sebastiana Schroma, który przedstawił przepis na boczek od Barczyka flambirowany jarzębiakiem z konfiturą z czerwonej cebuli i suski sechlońskiej oraz puree z jabłek z Raciechowic z dodatkiem tabasco. Sporo komentarzy wywołał odświeżony przez niego XVII-wieczny sposób przyrządzenia karpia zatorskiego z piernikiem.
Poza degustacjami i nauką gotowania pojawiło się dużo atrakcji dla najmłodszych, konkursów i rozgrywek sportowych. Wynikiem 340 kilometrów ustanowiono nowy rekord w jeździe na tandemach rowerowych. Kolejne miasta będą również mogły spróbować swoich sił w tym konkursie.
Jedzącym na polu czas umilał zespół Hatbreakers, a zwieńczeniem festiwalu była projekcja filmu „Ugotowany” w ramach wieczornego kina letniego.
Kolejne wydarzenia w ramach Małopolskiego Festiwalu Smaku odbędą się w Miechowie (4 września - jako wydarzenie towarzyszące Dożynkom Wojewódzkim), Nowym Targu (11 września), Krzeszowicach (18 września), Tarnowie (25 września) i Wadowicach (2 października). Na finał foodtrucki zawitają znów do stolicy Małopolski, gdzie 15 i 16 października zaplanowano „Najedzeni Fest Małopolskim Smakiem”. Miłośników dobrego jedzenia już dzisiaj zapraszamy do Forum Przestrzenie (w dawnym hotel Forum w Krakowie).
Małopolski Festiwal Smaku cieszy się z roku na rok rosnącą popularnością. W ramach każdej z 11 dotychczasowych edycji odbywało się około 10 wydarzeń w różnych miastach regionu, w czasie których swoje wyroby prezentowało 150 wystawców. Każdą edycję festiwalu odwiedzało około pół miliona osób.