Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Najsmaczniejszy festiwal dotarł do Myślenic

Promocja
12 sierpnia 2024
Ziemniaki po cabańsku z pieczonym kurczakiem i jabłkami, krzonówka, a także gołąbeczka z kaszą krakowską i grzybami - to tylko niektóre z przysmaków, jakich mogli skosztować uczestnicy kolejnej odsłony Małopolskiego Festiwalu Smaku w Myślenicach. W wydarzeniu wzięli udział m.in. senator Andrzej Pająk, Iwona Gibas z zarządu województwa, Grzegorz Małodobry radny województwa i Jarosław Szlachetka burmistrz Myślenic.

Po Nowym Targu, Wiśle i Krynicy-Zdroju przyszedł czas na Myślenice. Wspólnie z niezastąpionym chefem Andrzejem Polanem, kilkudziesięciu wystawców i lokalne Koła Gospodyń Wiejskich przygotowali prawdziwą ucztę opartą na małopolskich specjałach. Nie zabrakło świeżego pieczywa, smakowitych kręgów sera, domowych przetworów i miodów, aromatycznych ciast i soczystych wędlin.

Za nami czwarte spotkanie z małopolskimi smakami. Tym razem dotarliśmy na myślenicki rynek, gdzie od samego południa wspólnie z mieszkańcami i turystami mogliśmy degustować regionalne specjały. Najważniejszym punktem niedzielnego wydarzenia był wybór najsmaczniejszego dania i najsmaczniejszego produktu regionalnego

- mówi Iwona Gibas z zarządu województwa.

Wśród KGW, bezkonkurencyjni okazali się przedstawiciele Koła Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich Byśna. Przygotowana przez nich zupa krem z pomidora została wybrana najsmaczniejszym daniem w konkursie. Drugie miejsce przypadło gospodyniom z KGW „Róża” w Jaworniku, które przyrządziły żołądki z indyka w formie gulaszu. Trzecia nagroda powędrowała do gospodyń z KGW Górne Przedmieście, które uraczyły podniebienia uczestników festiwalu pierożkami z makiem i śliwką.

W kategorii produktów regionalnych pierwsze miejsce zajął Sekret Smaku za pierogi czekoladowe z bananem i białą czekoladą. Drugie miejsce zajął Dębnik 52 za ser cheddar, a trzecie zdobyły Ekomiody i Pasieka Morawskich za ekologiczny miód nektarowo-spadziowy. Wyróżnienia otrzymały Bochny Bachny za chleb żytni na zakwasie 100% oraz Babcia Władzia za pierogi czarne z łososiem.

Małopolskim smakom towarzyszyło mnóstwo atrakcji. Na dzieci czekały dziesiątki gier i zabaw, natomiast dorośli mogli spróbować swoich sił w quizie wiedzy o Małopolsce, w którym do wygrania były rodzinne bilety do Energylandii. Specjaliści ze Szpitala Położniczo-Ginekologicznego Ujastek zaprezentowali specjalistyczną karetkę transportową do porodu, a w namiocie Zespołu Parków Krajobrazowych Województwa Małopolskiego można było porozmawiać o historii regionu i edukacji przyrodniczej. Z kolei animatorzy Juromanii wprowadzili nas w klimat średniowiecznego rycerstwa.

Wydarzeniu na myślenickim rynku towarzyszyła zbiórka charytatywna dla dziewięcioletniego Kubusia zmagającego się z rzadkimi mutacjami genów. wspólnie zebraliśmy 5.347.05 zł i 11 euro. 

Małopolski Festiwal Smaku w Myślenicach zakończył niezwykły koncert Kapeli Hanki Wójciak.

W ramach tegorocznej edycji festiwalu zapraszamy na kolejne wydarzenie już 1 września w Wygiełzowie, a wielki finał odbędzie się 8 września w Wieliczce. 

Więcej informacji o Małopolskim Festiwalu Smaku można przeczytać tutaj.

Partnerem medialnym Małopolskiego Festiwalu Smaku jest RMF MAXX.

Galeria zdjęć