Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Najsmaczniejsze potrawy i produkty regionalne na Zamku w Suchej Beskidzkiej

Promocja
24 lipca 2023
Za nami trzecia odsłona tegorocznej, osiemnastej edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku! W niedzielę na Zamku w Suchej Beskidzkiej miłośnicy wyśmienitego jedzenia mogli m.in. skosztować regionalnych przysmaków przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich i śledzić pokazy gotowania. Nie zabrakło gier i konkursów dla dzieci, a także quizu wiedzy o Małopolsce. Podczas wydarzenia zostały wybrane najsmaczniejsze potrawy i produkty regionalne – zwyciężyły: gęś po zembrzycku z kluskami z topinamburu, sałatką z jarmużem i burakami przygotowana przez Stowarzyszenie Zembrzyckie Koło gospodyń “Mioduszyna” oraz miód faceliowy z Niepołomickiego Bartnika. W wydarzeniu uczestniczyli marszałek Witold Kozłowski oraz radni województwa: Tadeusz Arkit, Danuta Kawa, Rafał Kosowski i Rafał Stuglik.

Jubileuszowe „Pełno… LETNIE Smakowanie” – pod takim hasłem odbywa się tegoroczna, osiemnasta edycja Małopolskiego Festiwalu Smaku. Trzecim przystankiem znanego i lubianego wydarzenia była Sucha Beskidzka – miasto z fantastyczną historią. Koneserzy i smakosze mogli odnaleźć tu m.in. złociste miody, chrupiące pieczywo, pachnące wyroby z lawendy, aromatyczne wędliny, zachwycające wyglądem i smakiem ciasta, rozmaite przetwory i wiele innych. Szefem festiwalowej kuchni w Suchej Beskidzkiej był Andrzej Polan, znakomity kucharz i restaurator, znany z poprzednich edycji, wtórowały mu członkinie Kół Gospodyń Wiejskich i lokalni producenci, którzy wystawili swoje stoiska z małopolskimi przysmakami.

Bardzo serdecznie pozdrawiam i kłaniam się wszystkim uczestnikom Małopolskiego Festiwalu Smaku, zarówno mieszkańcom Suchej Beskidzkiej, Powiatu Suskiego, ale też naszym fanom z całego terenu województwa - bo wiemy, że wytworzyła się już taka wielka rodzina Małopolskiego Festiwalu Smaku, która za każdym takim wydarzeniem podąża i nam towarzyszy. To wielka przyjemność i radość być wśród tylu znakomitych producentów! Dzisiaj mamy 28 wystawców, mamy 10 kół gospodyń wiejskich - więc nie tylko jest co smakować, ale też i jest możliwość zaopatrzenia się w różne bardzo dobre produkty regionalne

- powiedział marszałek Małopolski Witold Kozłowski, witając festiwalowych gości.

Jednocześnie najserdeczniej dziękuję za przyjęcie nas i za bardzo dobrą współpracę z władzami Suchej Beskidzkiej, z władzami Powiatu Suskiego. Sucha Beskidzka jest pięknym, niezwykle urokliwym miejscem, z niezwykłą historią, którą mogłaby się podzielić z wieloma miejscowościami i miastami, bo przecież to historia ponad 600-letnia! Dziękuję wszystkim za obecność i życzę miłego, udanego wspólnego świętowania!

- dodał gospodarz regionu.

Oprócz tradycyjnych pokazów gotowania, stoisk wystawców i poczęstunku kół gospodyń wiejskich, nie zabrakło warsztatów, zabaw i konkursów. Podczas wydarzenia przeprowadzono również zbiórkę charytatywną na rzecz dwuletniej Kamilki Gil, chorej na SMA. Udało się w ten sposób zebrać prawie 4,5 tys. zł! Wydarzenie zwieńczyły pokazy iluzjonisty, występ Zespołu PotOCK i okolicznościowy tort.

Najbardziej wyczekiwanym przez miłośników dobrej kuchni punktem niedzielnego wydarzenia był wybór najsmaczniejszego dania i najsmaczniejszego produktu regionalnego.

Wśród kół gospodyń wiejskich, bezkonkurencyjne okazały się przedstawicielki Stowarzyszenia Zembrzyckie Koło gospodyń „Mioduszyna”. Przygotowana przez nie gęś po zembrzycku z kluskami z topinamburu, sałatka z jarmużem i burakami – została wybrana najsmaczniejszym daniem w konkursie. Drugie miejsce przypadło Stowarzyszeniu „Koło gospodyń w Białce”, które przyrządziło zupę zosmoską z plackami razowymi. Trzecia nagroda powędrowała do Stowarzyszenia miłośników regionu suskiego “Skarbiec Suski”, które uraczyło podniebienia uczestników festiwalu kurczakiem w miodzie pitnym.

W kategorii produktów regionalnych pierwsze miejsce zajął Niepołomicki Bartnik za miód faceliowy, drugie przypadło Katrovii za sernik z koziego twarogu z porzeczkami, a trzecie zdobyła Piekarnia wyrobów regionalnych „Bugielek” za bugielek.

Pełna lista zwycięzców i wyróżnionych:

Koła Gospodyń Wiejskich:

  • I miejsce - Stowarzyszenie Zembrzyckie Koło gospodyń „Mioduszyna” - Gęś po zembrzycku z kluskami z topinamburu, sałatka z jarmużem i burakami
  • II miejsce - Stowarzyszenie „Koło gospodyń w Białce” - Zupa zosmoska z plackami razowym
  • III miejsce - Stowarzyszenie miłośników regionu suskiego „Skarbiec Suski” - Kurczak w miodzie pitnym
  • Wyróżnienie - Stowarzyszenie gospodyń Sidzinianki - Deska serów i kołoc, czyli sidzińskie cary z mleka
  • Wyróżnienie - KGW Budzowskie Gaździny - Sałatka z pokrzywą
  • Wyróżnienie - KGW Stryszawa Dolna - Pierożki z jagnięciną okraszone boczkiem z cebulką

 Wystawcy:

  • I miejsce - Niepołomicki Bartnik - Miód Faceliowy
  • II miejsce – Katrovia – Sernik z koziego twarogu z porzeczkami
  • III miejsce – Piekarnia wyrobów regionalnych „Bugielek” - Bugielek
  • Wyróżnienie - Przetwórnia - Syrop „Mięta z hibiskusem”
  • Wyróżnienie - Gospodarstwo Rolne Róże i S-ka - Lemoniada z pigwowcem
  • Wyróżnienie - PIASTRELLA - Produkcja domowa - Syrop z cytryny

Przypomnijmy, że to nie koniec tegorocznej edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku. Kolejne przystanki to Dąbrowa Tarnowska (30 lipca), Czorsztyn – Sromowce Niżne (6 sierpnia), Proszowice (3 września), Wolbrom (10 września) i Skawina (17 września), gdzie odbędzie się wielki finał.

Galeria zdjęć