Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Miechów rozsmakował się w małopolskich specjałach

Promocja
09 lipca 2018
Miechów to drugi przystanek na trasie tegorocznego Małopolskiego Festiwalu Smaku. Tym razem w festiwalowym menu niepodzielnie rządziła królowa ziemi miechowskiej – kapusta. Oprócz potraw z charsznicką kapustą kiszoną, na miłośników wyrazistych smaków czekały też dania wykorzystujące inne tradycyjne produkty: ogórki kiszone w studni czy barszcz czerwony krakowski. W przygotowanie kilku potraw zaangażował się wicemarszałek Wojciech Kozak. Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć z tego wydarzenia.

Czego jeszcze można było spróbować w Miechowie? Po lekkim, owocowym menu festiwalu w Krakowie, przyszedł czas na sycące dania o nieco bardziej wyrazistym smaku. W plenerowej kuchni Andrzeja Polana – znanego kucharza, który poprowadził pokazy gotowania i warsztaty kulinarne – znalazły się przede wszystkim produkty kiszone według tradycyjnych receptur. A te, jak wiadomo – nie tylko wyśmienicie smakują, ale też wspomagają apetyt. Ostrości dodały tradycyjne przyprawy: odrobina chrzanu, gorczycy czy kopru. Dla zbalansowania smaków wykorzystano miód nawłociowy z gminy Skrzyszów, bakalie, jabłko z Raciechowic i wiśnie. Miłośnicy mięs i ryb mogli skosztować schabu wędzonego z Proszówek, maczanki krakowskiej czy smażonego pstrąga ojcowskiego.

Swoimi przepisami podczas pokazu gotowania i warsztatów kulinarnych dzieliła się także Dominika Wójciak – zwyciężczyni znanego telewizyjnego programu kulinarnego. Uczestników festiwalu kusiły m.in. warzywa korzeniowe pieczone z suską sechlońską i miechowską kwaśną śmietaną. Podczas warsztatów kulinarnych dzieci i dorośli mogli nauczyć się, jak samodzielnie przyrządzić krakowskie małdrzyki z jagodami i kwaśną śmietaną czy knisze, czyli pieczone pierożki z miechowskim twarogiem i czarnuszką. Wszystkie pokazy kulinarne zakończyła degustacja – można więc było rozsmakować się w przygotowanych daniach.

Ale to nie koniec atrakcji. Każdy, kto chciał na dłużej zatrzymać przyjemność ze smakowania małopolskich specjałów, mógł odwiedzić festiwalowe stoiska i wyposażyć się w produkty tradycyjne i regionalne firmowane znakiem „made in Małopolska”. Oprócz uczty dla podniebienia, na festiwalu czekały także dodatkowe atrakcje, wśród których znalazły się m.in. specjalna strefa zabaw dla dzieci, kawiarenka czy konkurs na najsmaczniejsze produkty. Inspirujące warsztaty dla dzieci i dorosłych poprowadziło także koło gospodyń wiejskich. Ponadto każdy uczestnik festiwalu mógł zrobić sobie pamiątkowe zdjęcie w gif-budce oraz wziąć udział w zabawach, w których do wygrania były małopolskie upominki.

Na kolejną odsłonę Małopolskiego Festiwalu Smaku zapraszamy już 15 lipca do Nowego Targu. Kolejne odbędą się: 5 sierpnia w Starym Sączu, 12 sierpnia w Tarnowie i 2 września w Skawinie.

Małopolski Festiwal Smaku w Miechowie

Galeria zdjęć