Każdy, kto jest stałym bywalcem tej najsmaczniejszej małopolskiej imprezy wie, że smakowanie regionalnych specjałów wykonanych tradycyjnymi metodami to sama przyjemność. Sądeczanie i turyści będą mieli okazję zachwycić się wyrobami producentów wędlin, soków naturalnych, a może też czymś bardziej rozgrzewającym, bo tamte okolice, jak wieść głosi, słyną z przepysznych śliwek.
Wisienką (w tym przypadku śliwką) na torcie będą pokazy gotowania na żywo w wykonaniu kulinarnego mistrza – Andrzeja Polana, który w swoich daniach zaproponuje nietuzinkowe wykorzystanie lokalnych produktów tradycyjnych i regionalnych. Każdy pokaz zakończy się degustacją.
Tegoroczny Małopolski Festiwal Smaku powraca do korzeni, dając możliwość skosztowania tego, co od zawsze jest w naszym regionie najsmaczniejsze. To smaki, które pamiętamy z dzieciństwa, a powrócimy do nich dzięki kulinarnym umiejętnościom pań z kół gospodyń wiejskich z naszego regionu. Swoimi specjałami, przygotowanymi zgodnie z lokalnymi recepturami, będą one za darmo częstować festiwalowych gości
- podkreśla Anna Pieczarka z zarządu województwa.
Rozgrzewać będzie nie tylko strawa, ale także sporo regionalnej muzyki. Będą również potyczki kulinarne. W szranki o tytuł najlepszej gospodyni staną panie z Kół Gospodyń Wiejskich, ciesząc gości Festiwalu iście domowymi delicjami. O tytuł najlepszego wystawcy rywalizować będę producenci regionalnych przysmaków. Ten smaczny dzień zakończymy występem gwiazdy wieczoru oraz zabawą taneczną, podczas której będzie można zgubić nadmiar pochłoniętych wcześniej kalorii…