Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Małopolski Festiwal Smaku w Krościenku nad Dunajcem

Promocja
12 sierpnia 2019
Tym razem w malowniczym Krościenku nad Dunajcem i oczywiście na polu, bo na terenie „Amfiteatru pod Wierzbą” odbył się kolejny smakowity i pełen rodzinnych atrakcji dzień - Małopolski Festiwal Smaku. Uczestników kulinarnego spotkania powitał marszałek województwa Witold Kozłowski, któremu towarzyszyli: senator RP Jan Hamerski, poseł na Sejm RP Jan Duda oraz gospodarz gminy, wójt Jan Dyda.

Tegoroczna edycja Małopolskiego Festiwalu Smaku organizowana pod hasłem „Na polu smakuje lepiej” daje możliwość skosztowania tego, co od zawsze jest w Małopolsce najsmaczniejsze. Tym razem festiwalowymi pysznościami raczyli się mieszkańcy Krościenka nad Dunajcem i okolicznych miejscowości, a także turyści.

To już piętnasta edycja Małopolskiego Festiwalu Smaku. W tym roku te nasze spotkania, na których mamy możliwość prezentować nie tylko regionalne produkty ale również te, całkowicie lokalne, przygotowywane przez koła gospodyń wiejskich, odbywają się w dziewięciu różnych miejscach na terenie Małopolski. Promujemy potrawy lokalne i zapraszamy na kosztowanie proponowanych dziś kulinarnych smakołyków

- mówił marszałek Witold Kozłowski.

Do kół gospodyń wiejskich oraz lokalnych producentów skierowane były festiwalowe konkursy. Zgłoszone produkty oraz dania degustowała komisja w składzie: poseł na Sejm RP Anna Paluch, dyrektor Departamentu Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Promocji Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego Monika Gubała, wójt Gminy Krościenko nad Dunajcem Jan Dyda, mistrz kulinarny Andrzej Polan oraz marszałek Witold Kozłowski, który pełnił funkcję przewodniczącego. Ocenie podlegały smak i walory wizualne.

Pierwszą nagrodę zdobyły panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Szlembarku za zupę pęczak z grochem na żeberkach wędzonych. Jury przyznało aż cztery wyróżnienia. Otrzymały je: Stowarzyszenie Kobiet Pienińskich za jagnięcinę w warzywach oraz koła gospodyń wiejskich: w Hubie (żeberka na młodej kapuście), w Sromowcach Wyżnych (fizoły ze śliwkami) oraz w Kluszkowcach (gulasz czorsztyński). Spośród propozycji lokalnych producentów hitem okazały się owoce róży pomarszczonej w syropie zgłoszone do konkursu przez Gospodarstwo Rolne Róże i Spółka. Wyróżnione zostały miód ze spadzi liściastej (Pasieka Morawskich) oraz bryndza owcza (Wyroby u Tylków).

Podczas specjalnych pokazów gotowania Andrzej Polan, przygotował niespodziankę w postaci dań, których składnikami były oczywiście lokalne produkty tradycyjne i regionalne, czyli m.in.: fasola "Piękny Jaś", świeże kurki, pyszne regionalne sery oraz suszone śliwki.

Oprócz uczty dla podniebienia, na Małopolskim Festiwalu Smaku na wszystkich uczestników czekały dodatkowe atrakcje, wśród których znalazły się m.in. strefa zabaw dla dzieci, pamiątkowe zdjęcia w gif-budce oraz występy m.in.: Orkiestry Dętej Ochotniczej Straży Pożarnej w Krościenku nad Dunajcem, Zespołu Regionalnego Krościenczanki, Śpasy, „Małe Pieniny”, Zespołu Music Break oraz Chóru Flisackiego. Na finał do wspólnej zabawy zaprosiły publiczność kabaret Truteń i grupa Trebunie Tutki.

Już za tydzień (18 sierpnia), w Woli Żelichowskiej odbędzie się koleje spotkanie na szlaku Małopolskiego Festiwalu Smaku.

Galeria zdjęć

Autor: Agenda UMWM w Nowym Sączu