Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Małopolski Festiwal Smaku zawitał do Brzeska

Promocja
26 sierpnia 2019
Za nami kolejny przystanek na trasie Małopolskiego Festiwalu Smaku. Tym razem gospodarzem wydarzenia było Brzesko. Zgromadzonych przywitała Marta Malec-Lech z zarządu województwa w towarzystwie burmistrza Brzeska – Tomasza Latochy.

Wydarzeniu towarzyszył konkurs na najsmaczniejsze dania i potrawy. Tym razem w szranki stanęło 12 lokalnych kół gospodyń wiejskich, w tym jedno koło gospodyń miejskich. Zgłoszone produkty degustowała komisja w składzie: Anna Pieczarka z zarządu wojewódtzwa, Marta Malec-Lech z zarządu województwa, Józefa Szczurek-Żelazko – wiceminister zdrowia, Tomasz Latocha – burmistrz Brzeska oraz Krzysztof Przepiórka – radny powiatu brzeskiego. Towarzyszył im także Wojciech Skruch – radny wojewódzki. Jurorzy oceniali smak, sposób podania czy nawiązanie do tradycji.

Jury konkursowe postanowiło przyznać I miejsce kołu gospodyń wiejskich w Biskupicach Melsztyńskich za pierogi z orzechami i suską sechlońską. Czterema wyróżnieniami postanowiono nagrodzić: KGW „Stanisławianki” w Szczepanowie za zupę z dyni, KGW w Porębie Spytkowskiej za placek orkiszowo-lawendowy, KGW w Uściu Solnym „Uścianeczki” za grochówkę oraz koło gospodyń miejskich „Brzeszczanki” za młódziaki. Spośród produktów zgłoszonych do konkursu przez lokalnych wystawców wyróżniono Gospodarstwo agroturystyczne Błaszczyk za kremówkę oraz Gospodarstwo Ekologiczno-zielarskie Bogusława Godzik za herbatę ziołową, a nagroda główna trafiła do Pasieki własnej Alfred Szuba za miód gryczany.

Sercem wydarzenia była festiwalowa kuchnia, w której znany szerokiej publiczności mistrz Andrzej Polan przez cały dzień przygotowywał i częstował gości festiwalu potrawami przygotowanymi na bazie lokalnych produktów. Tym razem prym wiodła suska sechlońska. Smakosze docenili zwłaszcza sadzone grzanki z grzybami, serem i śliwkami, gulasz jagnięcy z warzywami, śliwką suszoną, mordonie i gołką, ciasto z jabłkami i śliwkami a także placki drożdżowe z patelni z bundzem i tatarem z pomidorów i papryki.

Oprócz całodziennych degustacji na gości festiwalu czekały atrakcje dodatkowe, wśród których znalazły się m.in. quiz wiedzy o Małopolsce, w którym można było wygrać atrakcyjne nagrody czy strefa zabaw dla najmłodszych. Wydarzeniu towarzyszyły występy formacji tanecznych z lokalnego domu kultury, a na koniec można było wysłuchać największych przebojów w klimatycznych aranżacjach młodych artystów.

Galeria zdjęć