Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Finał Małopolskiego Festiwalu Smaku rozpoczęty. Zapraszamy do Krynicy-Zdroju

Promocja
03 września 2021
Perła polskich uzdrowisk jest ostatnim przystankiem na trasie tegorocznej, szesnastej edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku. Uroczystego otwarcia na krynickim deptaku dokonali marszałek województwa Witold Kozłowski i członek zarządu Iwona Gibas.

Tegoroczny Małopolski Festiwal Smaku jest połączeniem tego dużego wydarzenia konferencyjnego, jakim jest Cybersec z Europejskim Festiwalem Biegowym, który rozpoczyna się jutro. Te dni w Krynicy-Zdroju oddajemy do Państwa dyspozycji. Wszystkie wydarzenia dedykujemy mieszkańcom, kuracjuszom, turystom i wszystkim miłym gościom

- mówi marszałek Witold Kozłowski.

W trakcie weekendu moc kulinarnych doznań zapewni doskonały szef kuchni i ambasador wydarzenia – Andrzej Polan, który z właściwym sobie wdziękiem, po raz kolejny wyczaruje niebanalne przysmaki.  Kunszt i fantazję mistrza ogranicza tylko jedno – we wszystkich przygotowanych daniach główną rolę odgrywają małopolskie produkty regionalne i tradycyjne. Złocisty miód w cieście drożdżowym z jeżynami i orzechową kruszonką, śliwki w towarzystwie smażonej dyni i sera dojrzewającego, kremowe jabłka z musztardą i burakiem, oscypki z chrupiącymi grzankami i rydze… to tylko niektóre z propozycji, jakie będzie można skosztować podczas festiwalu.

Drugi dzień to tzw. top of the top tegorocznej edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku. Nasz ambasador wraz ze swoimi współpracownikami: Anią, Michałem, Rafałem i Markiem przypomną najlepsze dania, którymi delektowali się mieszkańcy oraz goście odwiedzający Stary Sącz, Tuchów, Wygiełzów i Miechów. Będzie zatem mizeria małopolska ze schabem w cebulowej, gulasz kartoflany z pieczenią kasztelańską, kasza krakowska z grzybami, szczawiem i ziołami, gołąbki z metra z kaszą, grochem i sosem chrzanowo – pomidorowym. Ucztę zakończymy ciastem drożdżowym z makiem, prażonymi jabłkami i żurawiną.

Bardziej tradycyjne dania będą czekały na stoiskach lokalnych kół gospodyń wiejskich, które dla gości festiwalu przygotują poczęstunek wykorzystując tajemne receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie. Członkowie kół gospodyń wiejskich okazują się być również niezmierzoną kopalnią wiedzy dotyczącej małopolskich i lokalnych zwyczajów i tradycji, którą chętnie dzielą się z mieszkańcami zarówno Małopolski, jak i z turystami z kraju i z zagranicy. 

Małopolski Festiwal Smaku to fantastyczne pokazy rękodzieła i naszych instytucji kultury - chcemy się tym bogactwem Małopolski podzielić. Serdecznie pozdrawiam nasze Koła Gospodyń Wiejskich. Dziękuję za to, że nie tylko pokazujecie wasz kunszt i tradycję kulinarną, ale też przekazujecie to dziedzictwo kolejnym pokoleniom

- mówi Iwona Gibas z zarządu województwa.

Każdy, kto oprócz kosztowania małopolskich rarytasów będzie chciał zaopatrzyć swoją spiżarnię w te wyjątkowe produkty będzie mógł to zrobić na stoiskach małopolskich producentów. Na smakoszy i wszystkich tych, którzy lubią próbować swoich sił we własnej kuchni będą czekać wędliny, miody, sery, soki, produkty z lawendy, z róży, pieczywo, ciasta, pierogi, i wiele, wiele innych.

Małopolski Festiwal Smaku to nie tylko kulinarne doznania, jak zawsze towarzyszyć im będzie mnóstwo innych atrakcji, na krynickim deptaku wybrane jednostki kultury Województwa Małopolskiego przygotują fascynujące pokazy, wystawy i niespodzianki dla najmłodszych. Lista przedstawia się niezwykle interesująco:

Muzeum Tatrzańskie poprowadzi warsztaty:

  • Faktury z natury – warsztaty o gatunkach drzew, które można spotkać na Podhalu.
    Wykonanie odbitek liści lub kory techniką frotażu i malowanie ich w formie pamiątki,
  • Styl zakopiański w miniaturze – wykonywanie magnesów inspirowanych stylem
    witkiewiczowskim,
  • Podhalańskie redykołki – odciskanie z gliny samoutwardzalnej zwierzątek i małych oscypków, a następnie pomalowanie ich.

Muzeum Okręgowe w Nowym Sączu przeprowadzi pokazy rzemiosł tradycyjnych:

  • rzeźba w drewnie,
  • wyrób kwiatów z bibuły

Muzeum Archeologiczne zaprezentuje kopie eksponatów oraz poprowadzi warsztaty
malowania wzorów egipskich na torbach

Małopolskie Centrum Nauki Cogiteon udostępni namiot doświadczeń.

Park Rozrywki Energylandia zaprezentuje liczne występy artystyczne i cyrkowe, w tym koło fortuny, buble show, iluzje, pokazy szczudlarzy.

Niespodzianki czekać będą również na dorosłych… replikę dzwonu Zygmunta pokaże Małopolska Organizacja Turystyczna, Fundacja Nomina Rosae Ogród Kultury Dawnej przygotuje widowisko artystyczne pod nazwą „Panna Wandzia z przyjaciółkami w Krynicy”, Wojewódzka Biblioteka Publiczna zaoferuje możliwość wypożyczenia książki w swojej
„lotnej czytelni” a Szpital św. Łukasza w Tarnowie umożliwi konsultacje medyczne.

Instytut Dialogu Międzykulturowego, który pokaże wystawę pod nazwą „Jan Paweł II – Patron Małopolski”.

Wojewódzki Urząd Pracy, który zapewni konsultacje z ekspertem ds. kierunku kariera.

Będą również konkursy z nagrodami, quiz wiedzy o Małopolsce, konkurs na najsmaczniejszy produkt a wieczorami koncerty. Liczba mnoga jest w tym wypadku nieprzypadkowa, ponieważ finał cyklu odbywać się będzie przez cały weekend. W piątek i sobotę zapraszamy od godz. 10:00 do 20:00, natomiast w niedzielę w godz. 10:00–18:00 czynna będzie strefa wystawców.

Na uroczystości zaprasza Marszałek Województwa Małopolskiego  Pan Witold Kozłowski wspólnie z Burmistrzem Gminy Krynica -  Zdrój Panem Piotrem Rybą, który zapewnia, że będzie wyjątkowo, kolorowo i smacznie…

Program MFS - KRYNICA-ZDRÓJ
3-5 WRZEŚNIA 2021

PIĄTEK, 3 WRZEŚNIA
od 10:00 - Otwarcie stoisk
11:00-12:00 - I pokaz gotowania - Andrzej Polan
12:00-12:30 - Oficjalne otwarcie MFS
12:45-13:15 - Prezentacja i zaproszenie do Jednostek lub na wystawy
13:15-14:15 - II pokaz gotowania - Andrzej Polan
14:15-14:30 - Prezentacja i zaproszenie do Jednostek lub na wystawy
14:30-15:00 - Prezentacja kół gospodyń wiejskich
15:00-15:30 - Prezentacja i zaproszenie do Jednostek lub na wystawy
15:30-16:30 - III pokaz gotowania - Andrzej Polan
17:40-18:30 - Prezentacja i zaproszenie do Jednostek lub na wystawy
18:45-19:15 - Quiz wiedzy o Małopolsce
20:15-21:15 - Występ zespołu Buskers Band

SOBOTA, 4 WRZEŚNIA
od 10:00 - Otwarcie stoisk
10:00-10:30 - Występ zespołu regionalnego z Piwnicznej
10:30-11:30 - I pokaz gotowania - Andrzej Polan
11:30-12:00 - Prezentacja i zaproszenie do Jednostek lub na wystawy
12:00-12:15 - Konkurs na najsmaczniejszy produkt MFS
12:15-13:30 - II pokaz gotowania - Andrzej Polan
13:30-15:00 - Prezentacja i zaproszenie do Jednostek lub na wystawy
15:30-16:00 - Oficjalne wręczenie nagród za udział w konkursie na najsmaczniejszy produkt MFS
16:00-17:00 - III pokaz gotowania - Andrzej Polan
17:00-17:30 - Quiz wiedzy o Małopolsce
17:30-19:00 - Prezentacja i zaproszenie do Jednostek lub na wystawy
19:00-19:45 - IV pokaz gotowania - Andrzej Polan
ok. 20:00 -  Występ zespołu - orkiestry dętej z Zatora

NIEDZIELA, 5 WRZEŚNIA
od 10:00 - Otwarcie stoisk
12:00-12:30 - Quiz wiedzy o Małopolsce
ok. 18:00 - Zamknięcie stoisk

Galeria zdjęć