Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Małopolski Festiwal Smaku rozgrzewał Zakopane

Promocja
24 lutego 2018
Niskie temperatury nie przeszkodziły odwiedzającym Małopolski Festiwal Smaku – Made in Małopolska, który w miniony weekend odbywał się w Zakopanem. Zimowa aura wręcz zaostrzała apetyty, a ciepłe dania na bazie produktów regionalnych oraz gorące napoje i grzańce cieszyły się ogromną popularnością. Smakowite zapachy pierogów, serów, wędlin i świeżej kawy unosiły się daleko poza ogrzewaną halę namiotową, w której odbywała się impreza. Cały festiwalowy weekend był nie tylko gorący, ale przede wszystkim apetyczny.

Turyści i mieszkańcy Podhala już w piątek pod Gubałówką mogli poczuć aromat festiwalowych dań. W sobotnie przedpołudnie ich zapach unosił się przy dolnej stacji kolejki na Kasprowy Wierch. Jednak prawdziwa eksplozja małopolskich smaków i aromatów czekała na gości festiwalu na Placu Niepodległości.

Hasło Made in Małopolska, które przyświeca festiwalowi smaku doskonale podkreśla to, z czego jesteśmy naprawdę dumni – nasze dziedzictwo kulinarne. Ponad 200 tradycyjnych produktów wpisanych na ministerialną listę pochodzi właśnie z Małopolski. Mamy też najwięcej w kraju regionalnych produktów – 12 z 40 to rarytasy z naszego regionu. Te specjały, przygotowywane na bazie najwyższej jakości produktów, zachwycają smakiem nie tylko mieszkańców, ale również turystów licznie odwiedzających nasze województwo

– mówił podczas festiwalu marszałek Jacek Krupa.

Goście festiwalu mogli spróbować wyśmienitych dań na bazie produktów regionalnych. Andrzej Polan i Adam Chrząstowski, wybitni szefowie kuchni i znawcy małopolskich specjałów, serwowali miłośnikom dobrego smaku między innymi: strogonowa z jagnięciny podhalańskiej, zielononóżkę kuropatwianą w towarzystwie fasoli „Piękny Jaś”, karpia zatorskiego z jabłkiem łąckim oraz ciasto drożdżowe z białą kiełbasą i bryndzą podhalańską. Pełna energii i uśmiechu blogerka kulinarna i finalistka Masterchefa Sylwia Ładyga przez cały weekend zachęcała do degustacji owocowych grzańców i ciepłych przekąsek przygotowanych z tego, co w Małopolsce najlepsze.

Podwójną porcję dobrej energii przygotowano dla miłośników kawy – w specjalnie zaaranżowanej kawiarence uczestnicy mogli skosztować pysznej i przygotowanej na tą okazję kawy „Kaweleon”. Na smakoszy tego napoju czekał ojciec Leon Knabit, który umilał czas inspirującymi opowieściami. Była to doskonała okazja, by otrzymać autograf czy zrobić sobie selfie z tym – prawdopodobnie – najbardziej znanym zakonnikiem w Polsce. Nie lada gratką była też możliwość kupna opakowania KawyLeona, której smakiem można się cieszyć w domowym zaciszu. Cały zysk z jej sprzedaży został przeznaczony na Fundację Kropla Nadziei im. Ojca Leona Knabita, która wspiera dzieci z zanikiem mięśni.

Każdy, kto miał ochotę zabrać ze sobą kulinarną pamiątkę z ferii zimowych, mógł zaopatrzyć się na stoiskach małopolskich wystawców m.in.: w smakowite miody, wędliny, słodycze, sery, soki, ręcznie tłoczone oleje, ryby i przetwory.

Poza licznymi kulinarnymi atrakcjami nie zabrakło też świetnej rozrywki i ducha zdrowej rywalizacji, a to wszystko dzięki licznym zabawom i konkursom z nagrodami dla dzieci i dorosłych.

Specjalna, zimowa edycja festiwalu była zapowiedzią letniego cyklu imprez, które po raz 14 zostaną zorganizowane w małopolskich miastach.

Impreza pod Tatrami została zorganizowana przy wsparciu Miasta Zakopane oraz Polskich Kolei Linowych.

Galeria zdjęć

Autor: Biuro Prasowe UMWM