Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Małopolski Festiwal Smaku po raz osiemnasty! Brzesko

Promocja
19 czerwca 2023
Pierwsza odsłona tegorocznej, osiemnastej edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku za nami! W niedzielę w Brzesku miłośnicy wyśmienitego jedzenia mogli skosztować regionalnych przysmaków, śledzić pokazy gotowania na żywo, sprawdzić swoją wiedzę o Małopolsce, a także wziąć udział w grach i konkursach. Podczas brzeskiej odsłony festiwalu zostały również wybrane najsmaczniejsze potrawy i produkty regionalne - zwyciężyły kacze udko w sosie śliwkowym z ziemniakami i kapustką zasmażaną po uszewsku oraz konfitura z młodych pędów świerka. W wydarzeniu uczestniczyli m.in. poseł na Sejm RP Józefa Szczurek-Żelazko, wicemarszałek Józef Gawron, Marta Malec-Lech z zarządu województwa, wiceprzewodniczący Sejmiku Województwa Małopolskiego Wojciech Skruch oraz radni województwa: Anna Mikosz i Piotr Dziurdzia.

Jubileuszowe „Pełno… LETNIE Smakowanie” – pod takim hasłem odbywa się tegoroczna, osiemnasta edycja Małopolskiego Festiwalu Smaku. Pierwszym przystankiem znanego i lubianego wydarzenia w tym sezonie było Brzesko. Na uczestników – prócz tradycyjnych pokazów gotowania, stoisk wystawców i poczęstunku kół gospodyń wiejskich, warsztatów, zabaw i konkursów – czekały pokazy iluzjonistów i okolicznościowy tort.

Małopolski Festiwal Smaku to wyjątkowe wydarzenie kulinarne, którego misją jest promowanie lokalnych przysmaków i kuchni czerpiącej z dawnych, tradycyjnych receptur. To także wspaniała okazja do wspólnej zabawy na świeżym powietrzu w gronie rodziny i przyjaciół. W bogatym programie festiwalowych obchodów z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie

- powiedział wicemarszałek Józef Gawron.

Cieszymy się, że wspólnie z Państwem możemy uczestniczyć w tym wielkim święcie regionalnej kuchni. Małopolski Festiwal Smaku to nie tylko wyjątkowe przedsięwzięcie, które na stałe wpisało się w kalendarz wydarzeń w naszym regionie – to przede wszystkim wspaniałe smaki, wspaniali ludzie i niepowtarzalna atmosfera

- dodała Marta Malec-Lech z zarządu województwa.

Najbardziej wyczekiwanym przez miłośników dobrej kuchni punktem niedzielnego wydarzenia był wybór najsmaczniejszego dania i najsmaczniejszego produktu regionalnego.

Wśród kół gospodyń wiejskich, bezkonkurencyjne okazały się przedstawicielki KGW Uszwianki z Uszwi. Przygotowane przez nie danie - kacze udko w sosie śliwkowym z ziemniakami i kapustką zasmażaną po uszewsku – zostało wybrane najsmaczniejszym w konkursie. Drugie miejsce przypadło gospodyniom z KGW Szpilki w Buczu, które przyrządziły „Zwijki mojej Babci”. Trzecia nagroda powędrowała do gospodyń z KGW Sterkowiec, które uraczyły podniebienia uczestników młodymi ziemniaczkami z rozmarynem, schabem na grzybach leśnych i surówką z czerwonej kapusty.

W kategorii produktów regionalnych pierwsze miejsce zajęła Konfitura z młodych pędów świerka (Przetwórnia), drugie - Konfitura z pędów świerka (Dzikie Smaki - Beskidzka Manufaktura Przetworów), a trzecie - „Odporność” Miód z rokitnikiem i imbirem (Ekomiody Pasieka Morawskich).

Pełna lista zwycięzców i wyróżnionych:

Koła Gospodyń Wiejskich:

  • I miejsce – Koło Gospodyń Uszwianki z Uszwi – Kacze udko w sosie śliwkowym z ziemniakami i kapustką zasmażaną po uszewsku
  • II miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich Szpilki w Buczu – Zwijki mojej Babci
  • III miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich Sterkowiec – Młode ziemniaczki z rozmarynem, schab na grzybach leśnych i surówka z czerwonej kapusty
  • Wyróżnienie – Koło Gospodyń Wiejskich Tradycja w Jadownikach – Krokiety z jajecznicą, porem, serem żółtym z czerwonym barszczem
  • Wyróżnienie – Koło Gospodyń Wiejskich Stanisławianki Szczepanów – Zupa grzybowa z kluseczkami
  • Wyróżnienie – Zespół Pieśni i Tańca Porębianie – Kapuśniaczki orkiszowo-ziołowe z kapustą i grzybami
  • Wyróżnienie – Koło Gospodyń Wiejskich Pozytywnie Zakręcone Jasień – Tradycyjny pączek nadziewany wątróbką z pietruszką i parmezanem z delikatną nutą żurawiny

Wystawcy:

  • I miejsce – Przetwórnia – Konfitura z młodych pędów świerka
  • II miejsce – Dzikie Smaki - Beskidzka Manufaktura Przetworów - Konfitura z pędów świerka
  • III miejsce – Ekomiody Pasieka Morawskich – „Odporność” Miód z rokitnikiem i imbirem
  • Wyróżnienie – Bochny Bachny – Chleb na zakwasie
  • Wyróżnienie – Cukiernio-lodziarnia „MELBA” – Lody tradycyjne śmietanka z lawendą
  • Wyróżnienie – Zakłąd Masarski „Majerczyk” – Kiełbasa podhalańska krucha

Galeria zdjęć