Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Małopolski Festiwal Smaku świętuje osiemnaste urodziny

Promocja
07 sierpnia 2023
Złociste miody, chrupiące pieczywo, aromatyczne wędliny, zachwycające wyglądem i smakiem ciasta, rozmaite przetwory kusiły gości smakiem i aromatem.

Małopolski Festiwal Smaku to prawdopodobnie najsmaczniejszy z festiwali naszego regionu. Wizytówką - bogatej w tradycje kulinarne Małopolski - były uginające się, od różnorodności potraw i produktów regionalnych, stoły.

W wydarzeniu wzięli udział Witold Kozłowski - Marszałek Województwa Małopolskiego, radni Sejmiku Województwa Małopolskiego: Tadeusz Arkit i Andrzej Wójcik, posłanka na Sejm Rzeczypospolitej Polskiej - Anna Paluch oraz mieszkańcy regionu i goście.

Na wszystkich chętnych czekały liczne atrakcje:

  • regionalne przysmaki i specjały na kilkudziesięciu stoiskach małopolskich producentów
  • pokazy gotowania na żywo w wykonaniu znakomitego szefa kuchni Andrzeja Polana,
  • poczęstunek przygotowany przez lokalne koła gospodyń wiejskich,
  • oryginalna oferta zaprezentowana przez wybrane Jednostki Województwa Małopolskiego,
  • mnóstwo nagród w znanym i lubianym quizie wiedzy o Małopolsce, w którym każdy mógł sprawdzić swoją wiedzę o regionie
  • fascynujące pokazy iluzjonisty oraz gry, konkursy i zabawy dla najmłodszych gości.

Święto regionalnych przysmaków odbyło się w niezwykłej scenerii: w bliskim sąsiedztwie najbardziej rozpoznawalnych atrakcji Małopolski: XIV-wiecznych ruin górujących nad Jeziorem Czorsztyńskim, a Pienińskim Parkiem Narodowym, w Sromowcach Niżnych, na polanie z widokiem na Trzy Korony.

Przy odrobinie fantazji nietrudno sobie wyobrazić dawnych gospodarzy zamku, ucztujących przy stołach pełnych mięsiwa, miodów i znakomitych win. Jak każde porządne ruiny, także i te czorsztyńskie mają swoje duchy, które – według legend – co jakiś czas nawiedzają historyczne mury. Dlatego bliskość i piękno gór to idealne miejsce do składania życzeń urodzinowych, które szybując w górę, z pewnością były usłyszane przez dobre duchy Pienin.

Ogromnie się cieszę, że już po raz osiemnasty Małopolski Festiwal Smaku skupia wokół siebie małopolskich producentów żywności, jak również smakoszy, degustatorów i miłośników regionalnych specjałów. Małopolska to region o wyjątkowej tradycji kulinarnej, który może poszczycić się trzecim miejscem w Polsce pod względem liczby produktów tradycyjnych zgłoszonych na ministerialną listę. To właśnie dzięki takim wydarzeniom promujemy najwyższej jakości produkty z Małopolski, owoce ludzkiej pracy: rolników, pszczelarzy, masarzy, piekarzy czy sadowników

- powiedział marszałek Witold Kozłowski

Najbardziej wyczekiwanym punktem niedzielnego wydarzenia był wybór najsmaczniejszego produktu regionalnego i najsmaczniejszego dania.

Wśród wystawców nagrodzeni zostali:

  • I MIEJSCE dla Góral Truck - Jagnięcina z rożna
  • II MIEJSCE dla Sekret Smaku - Pierogi z żeberkiem
  • III MIEJSCE dla Zarząd okręgowy PZŁ w Nowym Sączu - Rolada z dzika w sosie borowikowym, boczek z dzika, ogórek, papryka

Wyróżnienia otrzymali:

  • Juhas-bis - Surecki sądeckie
  • Piastrella - produkcja domowa - Żur - zakwas
  • Ekomiody Pasieka Morawskich - Miód lipowy w plastrze

Wśród kół gospodyń wiejskich, nagrodzone zostały:

  • I MIEJSCE - Koło gospodyń wiejskich Huba - Polędwiczki wieprzowe z sosem borowikowym z makaronem i tartym serem
  • II MIEJSCE - Koło gospodyń wiejskich Sromowce Niżne - Kiski grulane
  • III MIEJSCE -  Koło gospodyń wiejskich Krośnica - Królik z pencakiem w sosie kurkowym

Wyróżnienia otrzymały:

  • Koło gospodyń wiejskich Kluszkowce - Żeberka wieprzowe w kapuście
  • Koło gospodyń wiejskich Mizerna -Zupa bryndzano
  • Koło gospodyń wiejskich Zielony las - Ciecierzyca po grywołdzku z prowdziwkiem

Gratuluję wszystkim laureatom i wyróżnionym - czujcie się współorganizatorami tego festiwalu. Bez waszego zaangażowania, włożonej pracy i zamiłowania do tradycji nie byłoby tego święta. Dziękuję również wszystkim gościom za wspaniałe spotkanie w niepowtarzalnej atmosferze. Miło jest widzieć, jak nastrój święta udziela się wszystkim uczestnikom festiwalu

– dodał na zakończenie marszałek.

Piękna sceneria oraz wspaniała i  wyjątkowa atmosfera, pomimo trudnych warunków atmosferycznych, towarzyszyła wszystkim obecnym do późnego wieczora. Małopolanie oraz goście bawili się, tańczyli i raczyli się najlepszym jadłem, tak samo, jak to ongiś bywało na tych ziemiach...

Zwieńczeniem wydarzenia, po dniu pełnym wrażeń, był koncert w wykonaniu Stowarzyszenia Muzyka Świata "Akord" wraz z Kołami Gospodyń Wiejskich oraz zabawa przy dźwiękach kapeli Ciupaga.

Przypomnijmy, że to nie koniec tegorocznej edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku. Kolejne przystanki to Proszowice (3 września), Wolbrom (10 września) i Skawina (17 września), gdzie odbędzie się wielki finał.

Galeria zdjęć