Miłośnicy regionalnych smaków będą mogli skosztować na miejscu małopolskich dań w nowoczesnym wydaniu przygotowanych przez Andrzeja Polana. Dla zmarzniętych amatorów zimowych atrakcji przygotowano ciepłe dania oraz grzańce z soków owocowych, podawane prosto z foodtrucka. Będzie także możliwość zrobienia zakupów na stoiskach małopolskich producentów żywności. Na smakoszy będą czekać m.in.: pierogi, ryby, wędliny, sery, czy miody. Podczas festiwalu nie zabraknie też dodatkowych atrakcji – zabaw i konkursów dla starszych i młodszych. Kulinarne aktywności poprowadzi Sylwia Ładyga – blogerka i uczestniczka znanych programów telewizyjnych.
Podwójną porcję dobrej energii przygotowano dla miłośników kawy – w specjalnie zaaranżowanej kawiarence będzie można skosztować pysznej i przygotowanej specjalnie na tą okazję kawy „Kaweleon” w niezwykłym towarzystwie ojca Leona Knabita. Nie lada gratką będzie też możliwość kupna opakowania KawyLeona, tak aby cieszyć się jej smakiem w domowym zaciszu. Cały zysk z jej sprzedaży zostanie przeznaczony na Fundację Kropla Nadziei im. Ojca Leona Knabita, która wspiera dzieci z zanikiem mięśni.
O festiwalu
Małopolski Smak to projekt skupiający działania związane z promocją małopolskich produktów regionalnych i tradycyjnych. Głównym założeniem projektu jest realizacja cyklicznych wydarzeń pod nazwą Małopolski Festiwal Smaku, podczas których producenci żywności z terenu Małopolski prezentują oraz sprzedają swoje produkty i potrawy. Festiwalowi towarzyszy także wiele dodatkowych atrakcji, m.in. pokazy gotowania, konkursy, animacje dla dzieci czy koncerty. Decyzja o realizacji projektu została podjęta przez Samorząd Województwa Małopolskiego pod koniec 2003 roku, a pierwszy festiwal odbył się w 2005 r. Od tego czasu wydarzenie wpisało się w kalendarz najważniejszych eventów w regionie, z roku na rok powiększając liczbę wystawców oraz uczestników spragnionych prawdziwych małopolskich smaków. Do tej pory odbyło się 12 edycji festiwalu.