Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Małopolska skontrolowała smak w Krakowie

Promocja
24 września 2017
14:00 24 września 2017
Kraków, Plac Wolnica
Każdy, kto w niedzielę, 24 września odwiedził krakowski Plac Wolnica miał możliwość wybrać się w kulinarną podróż do czasów PRL-u i rozsmakować się w regionalnych daniach i produktach. A wszystko to za sprawą trzynastej edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku – zorganizowanego pod hasłem „Smak Kontrolowany”. Na mieszkańców czekały pokazy kulinarne, degustacje, zabawy, konkursy z nagrodami i kino plenerowe. Z najlepszymi szefami kuchni gotował wicemarszałek Wojciech Kozak oraz członek zarządu Grzegorz Lipiec.

Tegoroczna odsłona Festiwalu to sentymentalna podróż w czasie i niepowtarzalna okazja, by nieco starszym przywołać obrazy i smaki dzieciństwa, a tym nieco młodszym - przybliżyć klimat czasów młodości ich rodziców i dziadków. Nie zabraknie pysznych dań i smakołyków, które zaspokoją nawet najbardziej wymagające podniebienia

- mówi marszałek Jacek Krupa.

Specjały regionalnej kuchni wprost z food trucków, grill serwujący potrawy z lokalnych mięs i wędlin oraz kawiarenka retro z bogatą ofertą deserów i lemoniad przygotowanych na bazie wód mineralnych z małopolskich źródeł, to tylko część powodów dla których tłumy mieszkańców przybyły na Plac Wolnica w niedzielne popołudnie. Miłośnicy regionalnych smaków mogli zrobić zakupy i zabrać do domów pyszne miody, świeże wędliny, puszyste pierogi, chrupiące pieczywo, świeżo tłoczone soki i wiele innych małopolskich specjałów.

Gotowania wyśmienitych potraw uczono się od najlepszych. Nowoczesne wariacje kulinarne na temat tradycyjnych dań przygotowali dwaj znani i utalentowani kucharze: Michał Henzel i Rafał Jurkiewicz. Nad całością czuwał Adam Chrząstowski - ambasador wydarzenia, jeden z najlepszych szefów kuchni w Polsce oraz Jacek Szklarek - ekspert żywieniowy i założyciel polskiego Slow Foodu.

O dobry nastrój i zdrową rywalizację na festiwalu zadbała blogerka kulinarna – autorka bloga „Ostra na słodko”, znana z polskiej edycji MasterChefa Sylwia Ładyga. To ona zaangażowała uczestników do wspólnej zabawy i poprowadzi konkursy kulinarne. Każdy, kto odwiedził festiwal mógł zaśpiewać w rodzinnym karaoke oraz wziąć udział w quizach z atrakcyjnymi nagrodami. Nie zabrakło także atrakcji dla tych bardziej aktywnych, którzy nadmiar swojej energii mogli zamienić w pyszny i zdrowy koktajl stworzony przy pomocy blenderbike’a.

Dzieci również się nie nudziły. W specjalnej strefie zabaw poznały gry, w które bawili się ich rodzice, m.in. zagrały w klasy, w gumę, zakręciły hula-hop, porysowały po prawdziwej szkolnej, kredowej tablicy i zobaczyły kultowe polskie kreskówki.

Pozytywne emocje i wrażenia zostały uwiecznione na zdjęciach z fotobudki, a na wszystkich spragnionych chwili wytchnienia i relaksu czekały hamaki, leżaki i huśtawki. Wieczorem w kinie plenerowym zaprezentowano kultową polską komedię Stanisława Barei -„Miś”.

Ostatnia impreza w ramach Małopolskiego Festiwalu Smaku – „Smak Kontrolowany” odbędzie się 1 października w Nowym Targu.  

Galeria zdjęć