Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Małopolska skontrolowała świąteczny smak

Promocja
18 grudnia 2017
Święta Bożego Narodzenia, oprócz wyjątkowej atmosfery radosnego świętowania, chyba każdemu kojarzą się z pyszną, domową, polską kuchnią. Trudno wyobrazić sobie tradycyjny wigilijny stół bez 12 potraw, a te z kolei – bez lokalnych smakołyków. Puszyste pierogi, aromatyczne ryby, świeże sery, pyszne miody czy najsmaczniejsze wędliny - prawdziwe bogactwo produktów regionalnych można było znaleźć na krakowskim Placu Wolnica w dniach 16-17 grudnia podczas specjalnej, świątecznej edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku „Smak Kontrolowany".

Święta to jedyny taki moment w roku, kiedy tempo naszego życia nagle zwalnia. Ten wyjątkowy czas pokoju i radości dzielimy z najbliższymi przy świątecznym stole. Małopolska posiada ogromne tradycje kulinarne, także te związane z Bożym Narodzeniem. Dlatego wybierając się na Plac Wolnica po tradycyjne, regionalne produkty można być pewnym, że dzięki nim wigilijne dania będą smakowały dokładnie tak, jak zapamiętaliśmy je z dzieciństwa

- mówi Jacek Krupa, Marszałek Województwa Małopolskiego.

Weekendowe wydarzenie było kolejnym spotkaniem z małopolską kuchnią. To kontynuacja cieszącego się ogromną popularnością wśród Małopolan, letniego cyklu imprez, będących sentymentalną podróżą kulinarną do czasów PRL-u. Dodatkowa, zimowa odsłona Małopolskiego Festiwalu Smaku z jednej strony była znakomitą okazją, aby zaopatrzyć się w tradycyjne produkty, nieodzowne do przygotowania wieczerzy wigilijnej. Z drugiej natomiast – można było skosztować prawdziwych pyszności. W sobotę i niedzielę w festiwalowym miasteczku można było obserwować pokazy gotowania świątecznych potraw prowadzone przez najlepszych szefów kuchni oraz degustować regionalne specjały, które zwyczajowo w okresie Bożego Narodzenia goszczą na naszych stołach.

Znani kucharze i eksperci kulinarni zachęcali Małopolan do rozsmakowania się nie tylko w produktach regionu, ale także tych robionych tradycyjnymi metodami, które przywołują smaki dzieciństwa i kojarzą się z domową kuchnią. Nie zabrakło także okazji do skosztowania czegoś nowego i odkrycia nieznanych dotąd połączeń smaków i aromatów. W końcu była to również wspaniała okazja do zrobienia przedświątecznych zakupów wprost od lokalnych producentów żywności, aby móc dzielić się z najbliższymi tym, co w Małopolsce najlepsze.

Na Festiwalu oprócz pysznego jedzenia nie zabrakło również dobrej zabawy i ducha zdrowej rywalizacji za sprawą konkursów i quizów z nagrodami, a także prawdziwie świątecznej atmosfery dzięki rozbrzmiewającym wokół dźwiękom kolęd.

Zobacz:

Małopolski Festiwal Smaku w zimowej odsłonie

Małopolski Festiwal Smaku w zimowej odsłonie

 

Galeria zdjęć