Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Małopolska Karta Wód na Culinary Innovators

Promocja
09 lipca 2018
Województwo Małopolskie zainicjowało powstanie i opracowanie pierwszej w kraju karty wód mineralnych z regionu. Jej premierowa prezentacja odbyła się 8 lipca na Torze Wyścigów Konnych na Służewcu podczas Culinary Innovators Gault Millau Polska.

W  niedzielę w Warszawie można było w praktyce sprawdzić, na czym polega pionierski pomysł Małopolskiej Karty Wód Mineralnych i nauczyć się sztuki pairingu, czyli odpowiedniego dopasowania danego rodzaju wody do wytrawnego wina czy specjalnie przygotowanego z tej okazji – wyjątkowego dania. Wykwalifikowani hydrosommelierzy – Łukasz Klesyk oraz Tomasz Kolecki – odkrywali bogactwo wód mineralnych pochodzących z cennych źródeł Małopolski, niekwestionowanego lidera wód mineralnych i leczniczych. Na stoisku Małopolski czekali producenci wód mineralnych z regionu, degustacje, a także spora porcja przydatnych informacji na temat właściwości wód, w tym stopnia ich mineralizacji oraz zbawiennego wpływu na organizm.

Małopolskie wody mineralne są doceniane i zyskują coraz większą grupę miłośników. Ze względu na ich zróżnicowane właściwości możemy je wykorzystywać na wiele sposobów: do picia, jako doskonałe uzupełnienie diety, do kuracji i kąpieli leczniczych, w kosmetyce i pielęgnacji skóry. Jak podkreślają eksperci – woda z Małopolski ma doskonały rodowód – wybór tych wód gwarantuje obecność w nich cennych, naturalnych biopierwiastków i mikroelementów. Chcemy propagować zdrową modę na małopolskie wody. Nie sposób dziś mówić o nowoczesnej, zdrowej i modnej kuchni z pominięciem bogactwa małopolskich wód. Dlatego inspirując się rozwiązaniami znanymi już w Europie, postanowiliśmy premierowo wdrożyć je też na polski rynek, opracowując Małopolską Kartę Wód Mineralnych, która wkrótce zostanie wprowadzona do wielu najlepszych restauracji w naszym kraju

– mówi Jacek Krupa, Marszałek Województwa Małopolskiego.

Culinary Innovators Gault Millau Polska to święto wyszukanego smaku i raj dla pasjonatów jedzenia otwartych na nowości. W sześciu specjalnie przygotowanych strefach można było zobaczyć m.in. premiery najciekawszych produktów i nowych technologii związanych ze sztuką kulinarną, poznać aktualne światowe trendy, zasmakować w oryginalnych potrawach stanowiących małe dzieła sztuki. Partnerem wydarzenia była Małopolska.

Jestem niezwykle dumny, że większość małopolskich wód mineralnych pochodzi z rejonu Sądecczyzny. To tu biją źródła krystalicznie czystych, bogatych w minerały i biopierwiastki wód mineralnych i leczniczych. Stąd trafiają one na stoły w wielu domach, a także restauracjach i hotelach w całym kraju

– mówi Leszek Zegzda z zarządu województwa, który odwiedził tegoroczne targi Culinary Innovators.

Galeria zdjęć