Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Jakie jest najpyszniejsze danie na Sądecczyźnie?

Promocja
22 sierpnia 2022
Polędwiczka wieprzowa w sosie śmietanowo-borowikowym, kartacze w sosie kurkowym, pierogi razowe z kiszką i kapustą, krem chrzanowo-ziemniaczany oraz smalec ze słonecznikiem z ogórkiem w zalewie jamnicko-chilliowej. To właśnie te regionalne przysmaki wyróżniono podczas Małopolskiego Festiwalu Smaku w Krynicy-Zdroju.

- Małopolski Festiwal Smaku to ważny element promocji naszego regionu, to okazja do pokazania, że małopolska żywność jest smaczna, zdrowa i różnorodna - mówił w niedzielę marszałek województwa Witold Kozłowski.

Nie mam wątpliwości, że to również dzięki tym spotkaniom coraz więcej osób przyjeżdża do Małopolski także po to, by zakosztować regionalnych przysmaków. Mam nadzieje, że Festiwal jest też zachętą dla samych Małopolan do jeszcze lepszego poznawania naszego regionalnego dziedzictwa kulinarnego.

W wydarzeniu wzięli udział: radne województwa Marta Mordarska i Jadwiga Wójtowicz, parlamentarzyści: Patryk Wicher i Urszula Nowogórska oraz przedstawiciele Miasta Krynica-Zdój na czele z burmistrzem Piotrem Rybą.

Nagrody na krynickiej scenie odebrali:

  • w kategorii Kół Gospodyń Wiejskich

1. miejsce – Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich Mochnaczka Wyżna – Polędwiczka wieprzowa w sosie śmietanowo borowikowym

2. miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Piorunce – Kartacze w sosie kurkowym

3. miejsce - Koło Gospodyń Wiejskich w Wyskitnej – Pierogi razowe z kiszką i kapustą

Wyróżnienie – Koło Gospodyń Wiejskich i Gospodarzy w Stawiszy – Krem chrzanowo-ziemniaczany

Wyróżnienie – Koło Gospodyń Wiejskich w Jamnicy – Smalec ze słonecznikiem z ogórkiem w zalewie jamnicko-chilliowej

  • w kategorii wystawcy

1. miejsce – Lavendziarnia Stoki 6 – Musztarda po obiedzie

2. miejsce – Gospodarstwo Agroturystyczne Halina i Marek Piwowar – Chleb wiejski męciński pieczony na liściu kapusty

3. miejsce – Octovnia – Chutney „Małopolska Jesień”

Wyróżnienie – Piskorek – Żur od Piskorka na zakwasie

Wyróżnienie – Tłocznie Owoców „Pawłowski” – Pokrzywa w soku jabłkowym

Już 11 września wielki finał tegorocznej trasy Małopolskiego Festiwalu Smaku, który odbędzie się w Czernichowie.

Relacje z poprzednich przystanków trasy MFS można znaleźć - pod tym linkiem - na stronie urzędu, w zakładce Małopolski Smak.

Galeria zdjęć