Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Za nami kolejny Małopolski Festiwal Smaku

Promocja
23 sierpnia 2021
Tym razem małopolskiej kuchni kosztowali mieszkańcy Miechowa. W wydarzeniu wziął udział wicemarszałek województwa małopolskiego Łukasz Smółka.

W menu festiwalowej kuchni nie zabrakło podpłomyka, gołąbków, żeberek, kurczaka po miechowsku czy miechowskiej zupy z serwatki. Gotowaliśmy - jak zwykle - wspólnie z Andrzejem Polanem. Małopolska to wyjątkowe dziedzictwo kulinarne

- mówi wicemarszałek.

Wśród zaproszonych gości byli wicemarszałek Sejmu RP Ryszard Terlecki, wicemarszałek Senatu RP Marek Pęk, minister infrastruktury Andrzej Adamczyk, sekretarz stanu w Kancelarii Prezydenta RP Piotr Ćwik, poseł Elżbieta Duda, a także samorządowcy ziemi miechowskiej. 

Małopolskiemu Festiwalowi Smaku towarzyszył Miechowski Festiwal Folklorystyczny. Na festiwalowej scenie można było usłyszeć: Zespół Pieśni i Tańca „Sułkowianie”, Zespół Pieśni i Tańca „Łapanowianie, Młodzieżowy Zespół Folklorystyczny „Orawiacy”, Zespół Pieśni i Tańca "Ziemia Kroczycka”, Zespół Tańców i Pieśni Bałkańskich "IGLIKA", Zespół Folklorystyczny „Bobrowianie”, Zespół „Ocalić od Zapomnienia” oraz Zespół Pieśni i Tańca "Miechowiacy". 

Festiwalowi towarzyszył quiz wiedzy o Małopolsce oraz Konkurs na najsmaczniejszy produkt.

W kategorii Koła Gospodyń Wiejskich:

  • I miejsce dla  Koła Gospodyń Wiejskich w Nasiechowicach za żeberka po cygańsku,
  • II miejsce dla Stowarzyszenia Koło Gospodyń Wiejskich w Bukowskiej Woli za staropolski kociołek z chlebkiem czosnkowym,
  • III miejsce dla Koła Gospodyń Wiejskich Cianowice za łojoki - kluski na łoju z rosołem.
  • I wyróżnienie dla  Koła Gospodyń Wiejskich w Diewięciołach za placki z cukinii  
    z sosem czosnkowym,
  • II wyróżnienie dla Stowarzyszenia Jaksanki za lemoniadę pietruszkową.

W kategorii producenci:

  • I miejsce dla Produkcji Wędlin Regionalnych u Mądrego za polędwicę w ziołach Mądrego,
  • II miejsce dla Bio-Farmy za żurek żytni od cioci Stasi,
  • III miejsce dla Przetwórni Miękinia Marta Tarka za mus z antonówek z białą czekoladą.
  • I wyróżnienie dla Pasieki Kordecki i Wnukowie za miód nostrzykowy,
  • II wyróżnienie dla Gospodarstwa Wolica Danuta Rybska za śliwki w zalewie korzennej z Wolicy.

Miechów to już czwarte miasto, w którym gościł festiwal. Kolejnym, ostatnim już przystankiem na trasie tegorocznego Małopolskiego Festiwalu Smaku będzie Krynica-Zdrój.

Do zobaczenia we wrześniu!

Galeria zdjęć