Publiczność drogą głosowania wybierze najsmaczniejsze potrawy, a eksperci kulinarni przyznają Grand Prix oraz drugie i trzecie miejsce szóstej edycji. W sobotnie popołudnie szefowie kuchni małopolskich restauracji konkurować będą w pokazie gotowania na żywo, a w niedzielę goście Festiwalu będą mogli posmakować żurku po krakowsku serwowanego w specjalnie przygotowanych na ten cel czarkach chlebowych. Przez dwa dni nie zabraknie konkursów i zabaw dla najmłodszych oraz występów zespołów muzycznych.
Tegoroczny finał Małopolskiego Festiwalu Smaku będzie zarazem zwieńczeniem kampanii wizerunkowej Województwa Małopolskiego pod hasłem „Małopolska – Smak Najlepszego”. Kampania miała na celu promocję regionu, jako miejsca o wyjątkowym bogactwie walorów: turystycznych, kulturalnych, a także kulinarnych… W przekazie po raz kolejny wykorzystano motyw czerwonego korala, który bezpośrednio nawiązuje do tradycji i sfery kulturalnej Małopolski.
Główną atrakcją będzie akcja pod nazwą „Małopolskie lody o smaku koralowym”. Firma MELBA z Krzeszowic – jeden z najlepszych producentów lodów w Małopolsce – podjęła się skomponowania na tą okazję dwóch rodzajów lodów o smaku koralowym. Wszystkie łasuchy będą miały szansę wziąć udział w plebiscycie i zdecydować, które lody są najbardziej koralowe. Ogłoszenie wyników plebiscytu oraz wyjawienie receptury lodów koralowych odbędzie się w niedzielę 29 sierpnia o godzinie 16:30 podczas wręczenia nagród dla wystawców nagrodzonych w Festiwalu.
Ale to nie wszystkie atrakcje! Akcje koralowe odbędą się również na stoisku promocyjnym Małopolski. Pasjonaci mody i nowych trendów będą mogli się wykazać podczas projektowania naszyjników z małopolskich czerwonych korali, a fani Indiany Jonesa podejmą wyzwanie odszukania igły w stogu siana…, tzn. czerwonego małopolskiego koralika w worku piasku. Na najsprawniejszych uczestników naszej zabawy czekają cenne koralowe nagrody.
Zapraszamy w sobotę i niedzielę w godzinach od 10.00 - 18.00!
Więcej informacji na stronie: www.smak.malopolska.pl