– Cieszę się bardzo, że po raz kolejny możemy się spotkać w Zakopanem, bo gdzie indziej, jak nie w stolicy polskich gór należy promować regionalne produkty – mówił marszałek Marek Sowa. Dla Małopolan dziedzictwo kulturalne i kulinarne jest bardzo ważne. Dlatego tym bardziej cieszy mnie to, że coraz częściej nasze lokalne produkty stają się magnesem, który przyciąga do Małopolski coraz więcej turystów . – dodał.
Pierwszy dzień Targów to przede wszystkim Festiwal Oscypka i Serów Wszelakich. Tuż po oficjalnym otwarciu na scenie odbył się „XV Konkurs na Najlepszy Oscypek – 2014”. Komisja, w której zasiadał marszałek Marek Sowa, poddała „próbie smaku” 10 oscypków wykonanych przez baców z Podhala i Spisza. Ocenie poddawane były: kształt i wygląd, barwa, smak i zapach oraz „oczkowanie” czyli konsystencja. Największą ilość punktów otrzymał oscypek Krzysztofa Bachledy-Curusia - bacy z Białego Dunajca, który na co dzień wykonuje oscypki w bacówce w Zawoi.
Europejskie Targi Produktów Regionalnych w Zakopanem to jedna z największych imprez wystawienniczych tego typu w Europie. Ich celem, obok promocji zdrowej, tradycyjnej żywności, jest wymiana doświadczeń pomiędzy wystawcami oraz nawiązywanie współpracy międzynarodowej. Z każdą kolejną edycją przybywa wystawców oraz uczestników. W ubiegłym roku targi odwiedziło ponad 50 tysięcy osób. Prezentacjom i degustacjom regionalnej żywności towarzyszą występy zespołów regionalnych z zaprzyjaźnionych powiatów oraz zespołów góralskich.
Bieżące informacje oraz program Targów znajduje się na stronie organizatora - Tatrzańskiej Agencji Rozwoju Promocji i Kultury: www.tatry.pl.
(jaug,psmo)