Na tegoroczne święto do Pleśnej przyjechało prawie 50 wystawców, którzy prezentowali swoje regionalne przysmaki oraz potrawy, wypieki, nalewki i produkty pochodzenia pszczelego, a także znakomite wina pochodzące z 10 winnic. Te ostatnie można było degustować podczas „Pleśnieńskiego Bachusa” – imprezy gromadzącej producentów i smakoszy win. Dla zwolenników nieco innych smaków przygotowano małopolskie produkty regionalne: chleb prądnicki, kiełbasę lisiecką, karp zatorski, fasolę „Piękny Jaś”, jabłka łąckie, obwarzanki krakowskie, suskę sechlońską, oscypki, redykołkę, bryndza i jagnięcinę podhalańską. Całemu wydarzeniu towarzyszyła prezentacja ginących zawodów. Uczestnicy mogli więc z bliska oglądać pracę m.in. bednarza, kowala, kołodzieja i rzeźbiarza.
Organizatorzy zadbali też o nieco emocji za sprawą kulinarnej rywalizacji. Konkurs „Pleśnieński Smak” miał wyłonić zwycięzcę, który przygotował najlepsze potrawy domowe, desery, ciasta i wypieki, wina i nalewki oraz miody i produkty pszczele. Nagrodzono m.in.: Stowarzyszenie Grupa Odrolnika z Rzuchowej za pasztet z fasoli „Piękny Jaś z Doliny Dunajca” w sosie porzeczkowym, Koło Gospodyń Wiejskich ze Stróż koło Zakliczyna „Pod Bocianim Gniazdem” za Stróskę - drożdżówkę z owocami pod pierzynką, Stowarzyszenie „Pełna Chata” ze Szczepanowic za nalewkę miodowo-cytrynowy zawrót głowy oraz pasiekę Zdzisława Karwata z Tarnowa za pierzgę w miodzie.
Uczestnikom czas umilali lokalni artyści: dziecięcy zespół z Siemiechowa, Zespół Pieśni i Tańca „Bandoska”, zespół regionalny „Starosądeczanie” oraz orkiestry dęte ze Szczepanowic i firmy Azoty w Tarnowie. Gwiazdą wieczoru był zespół „Pectus”.