Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Święto wina i miodu

Kultura
16 września 2014
Już po raz trzeci w Gromniku obchodzono Pogórzańskie Święto Wina i Miodu. Każdy mógł skosztować reprezentacyjnych, docenianych w całym kraju, wyrobów miejscowych winiarzy i pszczelarzy. W wydarzeniu uczestniczył Stanisław Sorys z Zarządu Województwa.

W gminie Gromnik z powodzeniem działa co najmniej kilku producentów win, których wyroby cieszą się uznaniem konsumentów i fachowców, specjalizujących się w uprawie winorośli. Winnice powstały także w sąsiednich gm. Pleśna, Zakliczyn i Ryglice. Produkują zarówno wino białe, jak również różowe i czerwone, zdobywając za nie nagrody na prestiżowych, ogólnopolskich konkursach.

Tereny Pogórza wyróżniają się odpowiednim nachyleniem stoków oraz doskonałymi parametrami gleby, dzięki którym rośliny mają tutaj zapewnione odpowiednie warunki do wzrostu i owocowania. Nie byłoby jednak tych sukcesów i wspaniałej jakości wina bez wiedzy i mnóstwa włożonej pracy przez ich właścicieli, którym przy tej okazji gorąco dziękuję za to co robią dla rozsławiania Małopolski – mówił ze sceny Stanisław Sorys.

Samorząd województwa aktywnie włącza się w szkolenia winiarzy. Ci, dzięki wsparciu Małopolski, byli m.in. na wyjeździe studyjnym w austriackim Wachau, gdzie mogli bezpośrednio zapoznać się z tym, jak tam wygląda cały proces produkcji i jakie rozwiązania austriackie można przenieść na polski rynek. – Nasze wino wcale nie jest gorsze niż włoskie, hiszpańskie, francuskie czy austriackie, a śmiem powiedzieć, że niejednokrotnie nawet lepsze. Ci, którzy robią zakupy w supermarketach najczęściej nie kierują się jednak tym, skąd ono pochodzi, ale ceną. Ta, w przypadku naszych win jest wprawdzie wyższa, ale warto wydać tych kilka złotych więcej, aby poczuć różnicę. Promujmy nasze wina i naszych producentów – apelował Stanisław Sorys.

Podczas święta w Gromniku można było degustować nie tylko wina z różnych winnic, ale także cieszący się dużym uznaniem smakoszy miód z miejscowych pasiek. Jest on nie tylko zdrowy, ale też smaczny i wolny od zanieczyszczeń przemysłem.

Galeria zdjęć

Tagi: WYDARZENIA