Barszcz czerwony z uszkami, zupa grzybowa, kapusta z grochem czy pierogi z kapustą – tych świątecznych, tradycyjnych dań nie mogło zabraknąć w trakcie kulinarnego przeglądu, który odbył się w siedzibie Wojewódzkiego Związku Rolników, Kółek i organizacji Rolniczych w Krakowie.
Popisy gospodyń wiejskich z kilkunastu małopolskich kół oceniało jury w którego składzie znalazł się m.in. wicemarszałek Małopolski Wojciech Kozak: - W Małopolsce szczególną rolę przywiązujemy do tradycji i obrzędów, a działania je promujące aktywnie wspieramy. Chcemy, aby nadal w ramach „sztafety pokoleń” te niezwykłe, tradycyjne zwyczaje były kultywowane – powiedział wicemarszałek Kozak.
Działanie „Aktywne KGW, silne tradycje i kulturą” w ramach którego odbył się przegląd tradycyjnych potraw świątecznych i wigilijnych z naszego regionu był wsparty przez Województwo Małopolskie w ramach konkursu ofert „Małopolska - Nasz Region, Nasza Szansa.”
(Biuro Prasowe)