Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Smakowite przygotowania do świąt

Kultura
27 listopada 2015
Do Świąt Bożego Narodzenia pozostał miesiąc, ale małopolskie gospodynie wiejskie już przygotowują się do tych niezwykłych dni. W świątecznym przeglądzie kulinarnym tradycyjne potrawy oceniało jury w którym zasiadał wicemarszałek Wojciech Kozak.

Barszcz czerwony z uszkami, zupa grzybowa, kapusta z grochem czy pierogi z kapustą – tych świątecznych, tradycyjnych dań nie mogło zabraknąć w trakcie kulinarnego przeglądu, który odbył się w siedzibie Wojewódzkiego Związku Rolników, Kółek i organizacji Rolniczych w Krakowie.

Popisy gospodyń wiejskich z kilkunastu małopolskich kół oceniało jury w którego składzie znalazł się m.in. wicemarszałek Małopolski Wojciech Kozak: - W Małopolsce szczególną rolę przywiązujemy do tradycji i obrzędów, a działania je promujące aktywnie wspieramy. Chcemy, aby nadal w ramach „sztafety pokoleń” te niezwykłe, tradycyjne zwyczaje były kultywowane – powiedział wicemarszałek Kozak.

Działanie „Aktywne KGW, silne tradycje i kulturą” w ramach którego odbył się przegląd tradycyjnych potraw świątecznych i wigilijnych z naszego regionu był wsparty przez Województwo Małopolskie w ramach konkursu ofert „Małopolska - Nasz Region, Nasza Szansa.”

(Biuro Prasowe)

Galeria zdjęć