Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Skawina zasmakowała w Małopolsce

Kultura
26 maja 2014
Po raz pierwszy mieszkańcy Skawiny, obchodzącej w tym roku jubileusz 650-lecia miasta, mieli okazję skosztować najlepszych smakołyków z Małopolski. Jest to kolejny punkt na mapie województwa, który odwiedza festiwal „Zasmakuj w Małopolsce”, zachęcając do poznawania najlepszych produktów regionalnych.

To spotkanie to nie tylko informacje, czy pogadanki, lecz także degustacja tego, czym szczyci się Małopolska, również w formie różnorodnych potraw przygotowanych przez gospodynie z Radziszowa. Panie zaserwowały uczestnikom istną ucztę – na przystawkę – oscypek z grilla z żurawiną, następnie podana została kwaśnica okraszona kiełbasą lisiecką, a na deser zakosztować można było pierogów z jabłkami łąckimi. Poza tymi potrawami przygotowywanymi na oczach widzów, do degustacji były oscypki, chleb prądnicki z bryndzą podhalańską, obwarzanki krakowskie, karp zatorski wędzony, suska sechlońska, jabłka łąckie, czy kiełbasa lisiecka.

Małopolskim specjałom towarzyszyły quizy i konkursy dla publiczności oraz warsztaty plastyczne i teatralne dla najmłodszych. Ich tematyka dotyczyła oczywiście produktów regionalnych. Dzięki dobrej zabawie i atrakcjom dla podniebienia coraz większa rzesza Małopolan zapoznaje się z prowadzoną przez Unie Europejska polityką jakości żywności i znaczeniem przyznawanych poszczególnym produktom oznaczeń.

Galeria zdjęć

Tagi: WYDARZENIA