Tegoroczną jubileuszową podróż kulinarną rozpoczniemy w Wieliczce. Władzę w stolicy polskiej soli przejmą wyborne tradycyjne wędliny z pobliskich Podstolic i podkrakowskich Liszek. Nie zabraknie wyrobów, których bazę stanowi wyjątkowa sól wielicka. Smaki Małopolski zawitają też do Wadowic, kojarzonych z rozsławioną kilka lat temu kremówką. Warto wiedzieć, że w tych okolicach świetnie smakują też okrągłe, drożdżowe przysmaki - bugle zembrzyckie. Również Oświęcim wypełnią aromaty produktów regionalnych i tradycyjnych. Wśród nich prym wiedzie królewska ryba - karp zatorski. Na trasie smakowitej podróży znalazł się także Tarnów. W jego okolicach dojrzewają najsmaczniejsze śliwki. Suszone owoce to słodka niespodzianka w składzie niezliczonej ilości tradycyjnych dań. Tutejsza kuchnia obfituje w zioła i chrzan, nadające daniom intensywny smak. Z Tarnowa przeniesiemy się do Miechowa. To właśnie tutaj dojrzewa kapusta charsznicka – podstawa regionalnych potraw. Kolejny będzie Nowy Targ. Letnią porą warto nieco się ochłodzić, co z pewnością ułatwią pyszne lody nowotarskie. Czy ktoś zatrzymał się na Podhalu i nie spróbował tutejszych serów? Lubiany oscypek i miękka bryndza podhalańska to jedynie początek obszernego menu serowych smakołyków. Na koniec Małopolski Festiwal Smaku zawita do Starego Sącza, którego okolice słyną z soczystych owoców (doskonałe jabłka!) i wyśmienitych miodów.
Pełna kulinarnych atrakcji podróż zakończy się miesiąc później na krakowskim Kazimierzu. Koniec sierpnia to kulminacja smakowitych atrakcji! To tutaj 24 i 25 sierpnia odbędzie się Wielki Finał Małopolskiego Festiwalu Smaku. Wtedy też poznamy najlepszych producentów jubileuszowej edycji.
Program 10. Małopolskiego Festiwalu Smaku:
8 czerwca – Wieliczka, Trakt Solny
15 czerwca – Wadowice, Rynek
22 czerwca – Oświęcim, Rynek
29 czerwca – Tarnów, Rynek
6 lipca - Miechów, Rynek
13 lipca – Nowy Targ, Rynek
20 lipca – Stary Sącz, Rynek
24-25 sierpnia – Kraków, plac Wolnica (wielki finał)
Więcej o 10. Małopolskim Festiwalu Smaku
(mbab)