Małopolanie coraz częściej dostrzegają uroki i piękno wiejskiego życia. Mieszkańcy regionu, jak i turyści przekonują się do gospodarstw agroturystycznych, które proponują coraz wyższe standardy. Kultura ludowa staje się coraz modniejsza, a wręcz śmiało można stwierdzić, że przeżywa ona swoją drugą młodość. Z tego powodu województwo jeszcze efektywniej wspiera inicjatywy dot. kultury ludowej w Małopolsce. W 22. odcinku o bogactwie oferty kulturalnej, tradycyjnych oraz regionalnej kuchni rozmawiać będą wicemarszałek Wojciech Kozak, Maria Idzi z zespołu regionalnego „Mietniowiacy” oraz pszczelarka Agnieszka Król.
Małopolska – to lubię!
Kultura
14 sierpnia 2014
Czy kultura ludowa może fascynować? Jakie korzyści przynosi dla regionu? O tym w najnowszym odcinku „Małopolska – to lubię” będą rozmawiać zaproszeni goście, a wśród nich wicemarszałek Wojciech Kozak. Zapraszamy już w piątek o godz. 20.00 do TVP Kraków.
Inne artykuły dotyczące tematu: Kultura
- Kulturaponiedziałek, 05 maja 2025Nowy Sącz. Pokaz filmu dokumentalnego pt. „Ceramiczna rewolucja”W piątek 9 maja 2025 r. o godzinie 17:00 w Gmachu Głównym Muzeum Ziemi Sądeckiej w Nowym (...)
- Kulturaśroda, 30 kwietnia 2025Kolejne wsparcie dla małopolskich chórów i orkiestrZarząd Województwa Małopolskiego ogłosił konkursy ofert dla organizacji pozarządowych pn. „Małopolskie (...)
- Kulturaśroda, 30 kwietnia 2025Mecenat Małopolski BISZarząd Województwa Małopolskiego przyznał 43 dotacje na łączną kwotę 2 mln 400 tys. zł, wspierając organizacje (...)
Najnowsze artykuły:
- Sportwtorek, 06 maja 2025EKSiT: Za nami pierwszy dzień dyskusji i rozmów na temat sportu i turystykiZa nami pierwszy dzień III Europejskiego Kongresu Sportu i Turystyki w Zakopanem. To czas rzeczowej dyskusji o kierunkach (...)
- Sportwtorek, 06 maja 2025EKSiT: Poznaliśmy Ambasadorów Sportu i TurystykiZa nami pierwszy dzień III Europejskiego Kongresu Sportu i Turystyki, którego zwieńczeniem była Gala (...)
- Sportwtorek, 06 maja 2025EKSIT: Zasmakuj w podróży czy podróżuj ze smakiem? Kulinaria w kształtowaniu produktu turystycznegoEksplorowanie tradycji i historii przez zamach, apetyczny wygląd i smak. Turystyka kulinarna staje się kluczową (...)