Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Porozumienie na rzecz popularyzacji kształcenia zawodowego

Edukacja
23 marca 2021
We wtorek, 23 marca zostało podpisane porozumienie pomiędzy Uniwersytetem Rolniczym w Krakowie a Zespołem Szkół – Małopolską Szkołą Gościnności w Myślenicach. W wydarzeniu uczestniczyli Marta Malec-Lech z zarządu województwa oraz rektor UR - dr hab. inż. Sylwester Tabor, prof. UR, dr hab. Aleksandra Duda – Chodak, prof. UR, dziekan Wydziału Technologii Żywności, Jerzy Niedenthal dyrektor Małopolskiej Szkoły Gościnności im. Tytusa Chałubińskiego w Myślenicach oraz jego zastępcy Dorota Gabzdyl i Anna Ambroży, a także dr Gabriela Zięć nauczyciel akademicki, autor programu dla klasy w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych o specjalności dietetyka i fitness.

Przedmiotem podpisanego porozumienia jest ustalenie zasad i warunków współpracy pomiędzy uczelnią, a szkołą w celu popularyzacji kształcenia zawodowego.

Nawiązanie współpracy z Wydziałem Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie ma kluczowe znaczenie dla rozwoju Małopolskiej Szkoły Gościnności w Myślenicach. Podpisane porozumienie wpłynie na jakość, rozwój, poszerzenie wiedzy i edukację małopolskich uczniów. Dzięki nowym możliwościom już na poziomie szkolnym zdobędą wiedzę i umiejętności akademickie

- powiedziała Marta Malec-Lech z zarządu województwa.

Dzięki indywidualnie opracowanemu programowi nauczania dla zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych, przygotowanemu przez Uniwersytet Rolniczy, wprowadzona specjalność – dietetyka i fitness ma solidne podstawy merytoryczne. Uczniowie zrekrutowani do klasy objętej patronatem Wydziału Technologii Żywności UR zdobędą poszerzoną wiedzę, będą mieć dostęp do laboratoriów i warsztatów prowadzonych przez WTŻ UR oraz w ciągu 5-letniej nauki w szkole będą mieli okazję zapoznać się i oswoić z ofertą przyjaznego uniwersytetu, co rokuje wyższy odsetek uczniów kontynuujących naukę na studiach wyższych.

Obecna pandemiczna sytuacja szczególnie wyraźnie pokazuje wagę zdrowego stylu życia i jego wpływu na kondycję zarówno fizyczną, jak i psychiczną ludzi. Edukacja przyszłych kadr mających wpływ na nasze samopoczucie oraz kształtowanie właściwych wzorców codziennego funkcjonowania jest niezwykle ważna. Zbilansowana dieta oraz ruch są kluczowe dla utrzymania równowagi zdrowotnej, a absolwenci kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych o specjalności dietetyka i fitness podstawy niezbędnej akademickiej wiedzy zdobędą już na poziomie szkoły średniej właśnie dzięki nawiązanej współpracy.

Zespół Szkół – Małopolska Szkoła Gościnności im. Tytusa Chałubińskiego w Myślenicach to placówka z ponad 50-letnią tradycją. Nieustannie stara się tworzyć coraz doskonalsze metody rozwoju, cieszy się prestiżem i niesłabnącym zainteresowaniem.

W skład Zespołu Szkół wchodzą:

  • Technikum Turystyczno – Gastronomiczne,
  • II Liceum Ogólnokształcące,
  • Szkoła Policealna Turystyki i Zdrowia,
  • Małopolskie Centrum Kształcenia Zawodowego.

Galeria zdjęć