Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Jaś Fasola w Małopolskiej Szkole Gościnności. Regionalny smak przyprawiony szczyptą humoru!

Edukacja
11 kwietnia 2018
fot. Małopolska Szkoła Gościnności
Kolejna edycja Międzynarodowego Konkursu Kulinarnego „Smak Gościnności” Małopolskie Produkty Regionalne i Tradycyjne zbliża się wielkim krokami. Już po raz czwarty będziemy gościć rywalizujące ze sobą drużyny z Polski i Europy, które z tradycyjnych produktów Małopolski wydobędą niepowtarzalny i często daleki od tradycyjnego smak.

Smak Gościnności –  nauka przez doświadczenie!

Główną ideą Międzynarodowego Konkursu "Smak Gościnności" jest promowanie i kultywowanie regionalnych i tradycyjnych produktów Małopolski, ochrona kulinarnego dziedzictwa kulturowego, a co za tym idzie - pogłębianie wiedzy na temat produktów regionalnych i tradycyjnych. Ponadto uczestnicy mają okazję do rozwijania swoich zainteresowań zawodowych, pobudzania kreatywności i pomysłowości oraz indywidualnej oceny swoich umiejętności. Wszystko to oczywiście w duchu mobilizującego współzawodnictwa.

Atrakcyjna formuła Konkursu, profesjonalne jury i wartościowe nagrody od początku istnienia Konkursu przyciągają zainteresowanych z różnych regionów Polski i Europy. Tematem przewodnim IV Międzynarodowego Konkursu Kulinarnego „Smak Gościnności” Małopolskie Produkty Regionalne i Tradycyjne jest fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca.

Dlaczego Piękny Jaś?

Małopolska jest regionem, w którym wciąż dużą wagę przywiązuje się do tradycji. To tutaj nadal żywe są zwyczaje ludowe, zachowały się stare odmiany roślin i rasy zwierząt, a żywność wytwarzana jest tradycyjnymi metodami. Województwo Małopolskie poszukuje możliwości podniesienia wartości tych produktów, które przyczyniają się do stworzenia różnorodności i stanowią część bogactwa kulturowego małopolskich obszarów wiejskich.

W Dolinie Dunajca panują doskonałe warunki naturalne do uprawy Pięknego Jasia: plantacje położone są dość nisko, dzięki temu pola osłonięte są od wiatru, ma który roślina jest bardzo wrażliwa. Ich usytuowanie na madach rzecznych również jest korzystne dla tego gatunku – ze względu na zawartość składników przyswajalnych (przede wszystkim magnezu), odczyn gleby i ilości opadów. Do tego trzeba oczywiście dodać umiejętności producentów z Doliny Dunajca, za którymi stoi wiedza i doświadczenie wielu pokoleń. W Dolinie Dunajca na bazie fasoli rozwija się również bogata i oryginalna kuchnia, z fasoli robi się naprawdę wszystko od kiełbasy po wyskokowe napitki.

Nie dziwi więc, że w dniu 25 października 2011r. fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca została wyróżniona oznaczeniem Chronionej Nazwy Pochodzenia. Uprawnienia do produkcji fasoli z oznaczeniem Chronionej Nazwy Pochodzenia mogą otrzymać jedynie rolnicy uprawiający ją na obszarze 11 gmin leżących w dolinie rzeki Dunajec: Gródek nad Dunajcem, Zakliczyn, Wojnicz, Wierzchosławice, Radłów, Wietrzychowice, Tarnów, Pleśna, Żabno, Czchów i Gręboszów.

Czy warto?

Warto. Wiedzą o tym nie tylko drużyny, które w tym roku postanowiły stanąć wspólnie w kulinarne szranki, ale również instytucje patronujące Konkursowi – m.in. Województwo Małopolskie, Kuratorium Oświaty w Krakowie, Ośrodek Rozwoju Edukacji w Warszawie,  Uniwersytet Rolniczy w Krakowie, WSTiE w Suchej Beskidzkiej, Krakowska Szkoła Restauratorów, Centrum Produktu Lokalnego w Rzuchowej i wiele innych. Dodatkowo Konkurs wykładami uświetnią prof. dr hab. Renata Kostogrys z UR w Krakowie i nasza lokalna gwiazda kulinarna wielkiego formatu – Robert Makłowicz. Oprócz 11 drużyn z Polski, w Konkursie udział wezmą również drużyny z Węgier, Hiszpanii i Rumunii.  Zapowiada się wyrównana walka, której zwieńczeniem będzie nie tylko prestiż, ale i cenne nagrody gwarantowane przez partnerów Konkursu – Grupę Hotelową Orbis, Jordan Group, QHotels, Unilever, Farutex, Prymat, Bonduelle, Roma Gastro, InterArma i Wisła Karków S.A.

Niech wygra lepszy!

Galeria zdjęć

Autor: Redakcja/ Małopolska Szkoła Gościnności