Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Nowe oznaczenie środków spożywczych

Biznes i gospodarka
25 listopada 2014
W dniu 24 listopada 2014 r. w Krakowie w Sali konferencyjnej Cechu Rzemiosł Spożywczych odbyło się szkolenie poświęcone znakowaniu środków spożywczych w kontekście zmian wynikających z Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Szkolenie zorganizowane zostało przez Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego, Departament Rozwoju Gospodarczego.

Przedstawiciele Małopolskiego Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Krakowie oraz Małopolskiego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w Krakowie przybliżyli małopolskim firmom z sektora spożywczego Rozporządzenie nr 1169/2011, które nakłada na nich konieczność zmiany sposobów podawania informacji w oznakowaniu, a co za tym idzie uzupełnienia etykiet o zupełnie nowe, nie wymagane dotąd dane. Ideą Rozporządzenia jest określenie wspólnej dla całej UE definicji, wymogów i procedur, tak aby stworzyć jasne ramy dla rzetelnego informowania każdego konsumenta o żywności, przy uwzględnieniu różnic percepcji ze strony konsumentów i ich potrzeb informacyjnych. Podczas szkolenia omówione zostały m.in. nowe wymagania mające na celu zwiększenie czytelności etykiet, obowiązkowego informowania o wartości odżywczej produktu, informacji o alergenach, kraju pochodzenia w przypadku mięsa wieprzowego, baraniego, koziego oraz drobiu i innych. Zmiany te obowiązywać będą już od 13 grudnia 2014 r.

Eksperci podkreślali, iż informacje na temat żywności nie mogą wprowadzać w błąd co do właściwości środka spożywczego, przez przypisywanie środkowi spożywczemu działania, których on nie posiada, czy przez sugerowanie, że środek spożywczy ma szczególne cechy, gdy w rzeczywistości wszystkie podobne środki spożywcze je mają. Obowiązki te mają również zastosowanie do reklam i prezentacji środków spożywczych, w szczególności kształtu, wyglądu lub opakowania, zastosowanych materiałów opakowaniowych, sposobu ustawienia oraz otoczenia, w jakim są pokazywane. Nowością jest również fakt, iż odpowiedzialność za właściwe oznakowanie, ale również za parametry fizyko-chemiczne ponosić będą zarówno producenci jak i sieci handlowe wskazane w oznakowaniu.

Ustalono, iż w mniejszym gronie przedsiębiorcy przedstawią przykładowe propozycje swoich etykiet by wraz z przedstawicielami instytucji odpowiedzialnych za bezpieczeństwo żywności w Małopolsce opracować wzór oznaczenia zawierającego minimalne, obowiązkowe informacje wraz ze wskazówkami jak go rozbudowywać, w zależności od specyfiki danego produktu. Zostaną one udostępnione do wiadomości wszystkim przedsiębiorcom.

Materiały i prezentacje:

Stworzenie opakowań zgodnych z przepisami i zadania instytucji odpowiedzialnych za bezpieczeństwo żywności w Małopolsce

Nadzór Państwowej Inspekcji Sanitarnej w zakresie bezpieczeństwa żywności

Zmiany w wymaganiach dotyczących znakowania środków spożywczych wynikające z Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności

Wytyczne dla właściwych organów w sprawie zgodności z prawodastwem UE w odniesieniu do:rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzenia (WE) nr1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady i rozporządzenia (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004 oraz dyrektywy Rady 90/496/EWG z dnia 24 września 1990 r. w sprawie oznaczania wartości odżywczej środków spożywczych oraz dyrektywy 2002/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 10 czerwca 2002 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw państw członkowskich odnoszących się do suplementów żywnościowych w zakresie określenia limitów tolerancji dla składników odżywczych wymienionych na etykiecie

Pytania i odpowiedzi

Przewodnik do rozporządzenia (WE) nr 1169/2011