Przedstawiciele Małopolskiego Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Krakowie oraz Małopolskiego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w Krakowie przybliżyli małopolskim firmom z sektora spożywczego Rozporządzenie nr 1169/2011, które nakłada na nich konieczność zmiany sposobów podawania informacji w oznakowaniu, a co za tym idzie uzupełnienia etykiet o zupełnie nowe, nie wymagane dotąd dane. Ideą Rozporządzenia jest określenie wspólnej dla całej UE definicji, wymogów i procedur, tak aby stworzyć jasne ramy dla rzetelnego informowania każdego konsumenta o żywności, przy uwzględnieniu różnic percepcji ze strony konsumentów i ich potrzeb informacyjnych. Podczas szkolenia omówione zostały m.in. nowe wymagania mające na celu zwiększenie czytelności etykiet, obowiązkowego informowania o wartości odżywczej produktu, informacji o alergenach, kraju pochodzenia w przypadku mięsa wieprzowego, baraniego, koziego oraz drobiu i innych. Zmiany te obowiązywać będą już od 13 grudnia 2014 r.
Eksperci podkreślali, iż informacje na temat żywności nie mogą wprowadzać w błąd co do właściwości środka spożywczego, przez przypisywanie środkowi spożywczemu działania, których on nie posiada, czy przez sugerowanie, że środek spożywczy ma szczególne cechy, gdy w rzeczywistości wszystkie podobne środki spożywcze je mają. Obowiązki te mają również zastosowanie do reklam i prezentacji środków spożywczych, w szczególności kształtu, wyglądu lub opakowania, zastosowanych materiałów opakowaniowych, sposobu ustawienia oraz otoczenia, w jakim są pokazywane. Nowością jest również fakt, iż odpowiedzialność za właściwe oznakowanie, ale również za parametry fizyko-chemiczne ponosić będą zarówno producenci jak i sieci handlowe wskazane w oznakowaniu.
Ustalono, iż w mniejszym gronie przedsiębiorcy przedstawią przykładowe propozycje swoich etykiet by wraz z przedstawicielami instytucji odpowiedzialnych za bezpieczeństwo żywności w Małopolsce opracować wzór oznaczenia zawierającego minimalne, obowiązkowe informacje wraz ze wskazówkami jak go rozbudowywać, w zależności od specyfiki danego produktu. Zostaną one udostępnione do wiadomości wszystkim przedsiębiorcom.
Materiały i prezentacje:
Nadzór Państwowej Inspekcji Sanitarnej w zakresie bezpieczeństwa żywności