Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Małopolski Festiwal Smaku – po raz 10 w regionie i 1 w Wieliczce

Biznes i gospodarka
10 czerwca 2014
Warsztaty i pokazy kulinarne, wspólne gotowanie, a przede wszystkim degustacje małopolskich produktów regionalnych i tradycyjnych – w niedzielę w Wieliczce odbył się pierwszy lokalny półfinał Małopolskiego Festiwalu Smaku. Już po raz 10 wybrane zostaną najlepsze specjały z naszego regionu.

Rozpoczęła się kulinarna podróż przez całą Małopolskę. Od Wieliczki przez Wadowice, Oświęcim, Tarnów, Miechów, Nowy Targ  i Stary Sącz wiedzie trasa kulinarnych doznań. Wytyczają ją niezwykłe aromaty i tradycyjne smaki. To także wspaniała okazja do degustacji i nabycia regionalnych specjałów.

Wczoraj w Wieliczce odbył się pierwszy z półfinałów 10. Małopolskiego Festiwalu Smaku. Na mieszkańców i turystów czekało wiele atrakcji. W programie, prócz możliwości skosztowania smaków Małopolski, znalazły się także warsztaty kulinarne dla blogerów i vlogerów oraz pokazy kulinarne w wykonaniu m.in. Macieja Koźlakowskiego i i Mikołaja Reja uczestników pierwszej edycji programu „MasterChef”, członków Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników, a także wielickiej restauracji Grand Sal. Pod okiem profesjonalistów uczestnicy festiwalu przygotowali także wspólnie góralską kwaśnicę.

Wybrane zostały także najlepsze lokalne produkty kulinarne. Zarówno jury, jak i publiczność ocenili produkty w 4 kategoriach: „Ekologiczne przysmaki”, „Tradycyjne specjały”, „Smakołyki z legendą”, „Jak u mamy”. W kategorii „Ekologiczne Przysmaki: zwyciężyła Lucyna Gaweł z Woli Batorskiej – producentka soku z pomidorów malinowych. Najlepszym „Tradycyjnym Specjałem” okazał się Małopolski miód spadziowy z Pasieki Pszczelej Stanisława Górki z Krakowa, a „Smakołykiem z Legendą” woda mineralna Małopolanka Zdrój produkowane przez PPHU Thier z Ochojna. Smak „jak u mamy” najlepiej oddały naleśniki z owocami przepisu autorstwa Koła Gospodyń Wiejskich z Gdowa. Twórcy Małopolanki Zdrój otrzymali także Grand Prix przyznane przez festiwalowe jury. II miejsce trafiło do Lucyny Gaweł z Woli Batorskiej za sok z pomidorów malinowych, a III miejsce do Produkcja Wędlin Gawor z Podstolic za kiszkę z Podstolic. Wyróżnienie otrzymała także Piekarnia Rafapol z Zabierzowa za ciasteczka ekologiczne z doliny Rudawy. Nagrody w imieniu władz Małopolski wręczyli: Kazimierz Czekaj – Radny Województwa i Elżbieta Kantor – dyrektor Departamentu Turystyki, Sportu i Promocji UMWM. W imprezie wzięli udział także Magdalena Grabowska – szefowa marketingu i PR Delikatesów Alma (Partnera Strategicznego Małopolskiego Festiwalu Smaku) oraz Artur Kozioł – Burmistrz Wieliczki.

Zwycięzcy wszystkich półfinałów otrzymują "przepustkę" do krakowskiego finału (23-24 sierpnia). Kolejny półfinał 10. Małopolskiego Festiwalu Smaku odbędzie się w najbliższą niedzielę (15 czerwca) w Wadowicach.

Więcej informacji na stronie www.smak.malopolska.pl

(mbab)

Galeria zdjęć