Nowe normy unijne dotyczące zawartości substancji smolistych powstających w budzą w Małopolsce wiele emocji. Wędliniarze boją się, że ich wprowadzenie może oznaczać dla wielu z nich koniec produkcji. Wicemarszałek Wojciech Kozak – przewodniczący małopolskiej Rady ds. Produktów Tradycyjnych po raz kolejny rozmawiał w Warszawie z przedstawicielami administracji rządowej na temat kontrowersyjnych przepisów.
Spotkanie zorganizował Związek Województw Rzeczpospolitej Polskiej. Przedstawiono na nim m.in. najnowsze wyniki monitoringu przeprowadzone przez Państwową Inspekcję Weterynaryjną, Państwową Inspekcję Sanitarnej oraz Polskie Stowarzyszenie Producentów Wyrobów Wędzonych Tradycyjnych. Uczestnicy debaty zapoznali się również ze stanowiskami Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Ministerstwa Zdrowia. W dyskusji wzięli udział również posłowie do Parlamentu Europejskiego: Jolanta Hibner, Bogusław Sonik i Czesław Siekierski.
Po spotkaniu w siedzibie ZWRP wicemarszałek Wojciech Kozak spotkał się z ministrem rolnictwa Markiem Sawickim, gdzie również rozmawiał o unijnych przepisach dotyczących wędzonek.