Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Dyskusji o wędzeniu ciąg dalszy

Biznes i gospodarka
05 maja 2014
Producenci tradycyjnych wędlin z Małopolski sprzeciwiają się wprowadzeniu zaostrzonych norm unijnych regulujących zawartości szkodliwych substancji w wędzonkach – o tym dziś w Warszawie rozmawiał m.in. z ministrem rolnictwa Markiem Sawickim i przedstawicielami administracji rządowej wicemarszałek Wojciech Kozak.

Nowe normy unijne dotyczące  zawartości substancji smolistych powstających w budzą w Małopolsce wiele emocji. Wędliniarze boją się, że ich wprowadzenie może oznaczać dla wielu z nich koniec produkcji. Wicemarszałek Wojciech Kozak – przewodniczący małopolskiej Rady ds. Produktów Tradycyjnych po raz kolejny rozmawiał w Warszawie z przedstawicielami administracji rządowej na temat kontrowersyjnych przepisów.

Spotkanie zorganizował Związek Województw Rzeczpospolitej Polskiej. Przedstawiono na nim m.in. najnowsze wyniki monitoringu przeprowadzone przez Państwową Inspekcję Weterynaryjną, Państwową Inspekcję Sanitarnej oraz Polskie Stowarzyszenie Producentów Wyrobów Wędzonych Tradycyjnych. Uczestnicy debaty zapoznali się również ze stanowiskami Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Ministerstwa Zdrowia. W dyskusji wzięli udział również posłowie do Parlamentu Europejskiego: Jolanta Hibner, Bogusław Sonik i Czesław Siekierski.

Po spotkaniu w siedzibie ZWRP wicemarszałek Wojciech Kozak spotkał się z ministrem rolnictwa Markiem Sawickim, gdzie również rozmawiał o unijnych przepisach dotyczących wędzonek.

Galeria zdjęć