Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna: informacja dla powodzian

01 lipca 2009
Informacja Wojewódzkeij Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej dla powodzian i mieszkańców terenów podtopionych.

ŻYWNOŚĆ

NIE JEDZ, ZWŁASZCZA NIE PODAWAJ DZIECIOM PRODUKTÓW, KTÓRE:
• zostały zalane, a nie są hermetycznie opakowane, nawet jeśli nie wykazują oznak zepsucia
• mają zmieniony zapach, barwę, smak, konsystencję
• mają widoczną pleśń lub zapach spleśniały, stęchły
• są w widoczny sposób zanieczyszczone lub posiadają obcy, chemiczny zapach
• są w opakowaniach pozbawionych etykiet
• są w puszkach o wydętych wieczkach
 Nie jedz artykułów żywnościowych niewiadomego pochodzenia – mogą być szkodliwe. Nie spożywaj mięsa, które nie było badane oraz jego przetworów. Ani gotowanie, ani smażenie takiego produktu nie chroni przed zatruciem, zwłaszcza przed niebezpiecznymi dla człowieka włośniami.

POSIADANĄ ŻYWNOŚĆ CHROŃ PRZED ZEPSUCIEM I ZANIECZYSZCZENIAMI
• produktów nietrwałych jak: mięso, wędliny, ryby, śmietana, masło, gotowe potrawy nie przechowuj w temperaturze wyższej niż 10 C
• przechowuj żywność w szczelnych opakowaniach, przykrytą, w pomieszczeniach gdzie nie ma środków chemicznych, takich jak pestycydy, nawozy mineralne
• składaj żywność w suchym, chłodnym miejscu
• chroń żywność przed gryzoniami i szkodnikami
W razie zanieczyszczenia lub zamoczenia powierzchni wodoszczelnego opakowania żywności, po usunięciu z opakowań zanieczyszczeń, produkt może być spożyty, jeśli nie wykazuje żadnych zmian.

WODA

Powinna odpowiadać standardom higienicznym. W większości terenów objętych powodzią jest to woda dostarczana według lokalnych rozwiązań kryzysowych. Powinna być ona przed użyciem gotowana przez okres 2-3 minut. WODĘ Z WŁASNYCH UJĘĆ STUDZIENNYCH MOŻNA UŻYWAĆ DOPIERO PO OCZYSZCZENIU I WYDEZYNFEKOWANIU STUDNI ORAZ PO UZYSKANIU POZYTYWNYCH WYNIKÓW JAKOŚCI WODY. Po instrukcje dotyczące oczyszczania, dezynfekcji oraz środki chemiczne do tego celu należy zgłaszać się do właściwej Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej.

CHOROBY ZAKAŹNE

Woda może roznosić i osadzać na terenie powodziowym zarazki zakaźnych schorzeń przewodu pokarmowego: duru brzusznego, czerwonki, salmonelloz i innych chorób biegunkowych. W glebie oraz w pomieszczeniach chłodnych i wilgotnych mogą pozostać zdolne do zakażenia przez wiele tygodni.

ZARAZKI NALEŻY ZNISZCZYĆ WSZĘDZIE TAM, GDZIE JEST TO MOŻLIWE
• odkaź wapnem chlorowanym zalane powodzią studnie i ujęcia wodne
• oczyść z osadów i odkaź przy użyciu chemicznych środków czyszczących powierzchnie ścian, podłóg i sprzętów gospodarczych
• wysusz, wywietrz i odmaluj pomieszczenia mieszkalne i gospodarcze, zwłaszcza te, w których przechowuje się żywność i gdzie przebywają małe dzieci oraz osoby starsze
• oczyść, osusz i odkaź miejsca ustępowe; często powtarzaj odkażanie urządzeń sanitarnych i ustępów, zmywaj je i utrzymuj w czystości i suchości
• przedmioty, które zostaną uznane za przydatne do dalszego użytkowania dokładnie wymyj, a następnie poddaj dezynfekcji – przegotuj, wyparz, uprasuj
• wyposażenie kuchni – naczynia, sztućce dokładnie umyj, a następnie gotuj nie krócej niż 15 minut w wodzie z dodatkiem sody (1-2 łyżki na litr wody) w przykrytym naczyniu
• bieliznę pościelową i odzież dokładnie wypłucz, a następnie upierz w jak najwyższych temperaturach, następnie wyprasuj gorącym żelazkiem

PODSTAWOWE ZASADY HIGIENY
• wodę do picia, płukania owoców i warzyw spożywanych na surowo, do mycia zębów należy ZAWSZE GOTOWAĆ przed użyciem
• surowe produkty pochodzenia zwierzęcego (mięso, drób, jaja, ryby) należy traktować jako zakażone i nie dopuszczać do ich zetknięcia z produktami gotowymi do spożycia, zwłaszcza gotowanymi i przeznaczonymi do spożycia na zimno lub przechowywania
• ręce należy myć dokładnie wodą i mydłem, czyszcząc również paznokcie po każdej bytności ustępie, oporządzaniu zwierząt, oczyszczaniu warzyw oraz mięsa i jaj
• to samo należy czynić przed przystąpieniem do przygotowywania posiłków, karmienia dziecka, pielęgnowania niemowląt
• w przypadku konieczności zastosowania szczepień ochronnych należy jak najszybciej zgłosić się do odpowiedniego punktu szczepień

W KAŻDYM WYPADKU WYSTĄPIENIA BIEGUNKI, WYMIOTÓW, PODWYŻSZONEJ TEMPERATURY, BÓLÓW BRZUCHA I TYM PODOBNYCH OBJAWÓW ZATRUCIA POKARMOWEGO – NALEŻY BEZZWŁOCZNIE ZWRÓCIĆ SIĘ DO LEKARZA.

p.o. Zastępcy Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w Krakowie
dr Michał Seweryn

Tagi: WYDARZENIA