Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Wigilijny Małopolski Smak

14 grudnia 2012
- Święta to czas niezwykły, zwłaszcza w naszej małopolskiej tradycji. To moment kiedy na chwilę zwalniamy, spędzamy czas z najbliższymi, możemy podładować akumulatory – mówił marszałek Marek Sowa otwierając wraz z wicemarszałkiem Wojciechem Kozakiem kiermasz Wigilijny Małopolski Smak i życząc Małopolanom obfitych świątecznych stołów.

Wigilijny Małopolski Smak towarzyszący Targom Bożonarodzeniowym w Krakowie to organizowany przez województwo małopolskie świąteczny kiermasz promujący małopolskie, bożonarodzeniowe produkty i dania.

- Małopolski Smak już dawno przekroczył granice Małopolski, w Brukseli zarejestrowanych jest 11 naszych produktów – przypomniał podczas oficjalnego otwarcia Wigilijnego Małopolskiego Smaku wicemarszałek Wojciech Kozak. 

Na stoiskach ustawionych na krakowskim Rynku Głównym pojawiły się małopolskie świąteczne produkty oraz dania gotowe. Można tu kupić nie tylko tradycyjne wędliny, wyroby piekarnicze i cukiernicze, ryby, przetwory owocowo-warzywne czy gotowe dania (uszka, czerwony barszczyk, kapustę z grzybami, pierogi), ale także produkty znane z Małopolskiego Festiwalu Smaku. Wystawcy oferujący swoje wyroby podczas Wigilijnego Małopolskiego Smaku są bowiem nieprzypadkowi – to laureaci konkursu Małopolski Smak.  Wystawców jest 12 – tylu ile potraw według tradycji powinno się znaleźć na naszych wigilijnych stołach.

 

Galeria zdjęć

Tagi: WYDARZENIA