Wigilijny Małopolski Smak towarzyszący Targom Bożonarodzeniowym w Krakowie to organizowany przez województwo małopolskie świąteczny kiermasz promujący małopolskie, bożonarodzeniowe produkty i dania.
- Małopolski Smak już dawno przekroczył granice Małopolski, w Brukseli zarejestrowanych jest 11 naszych produktów – przypomniał podczas oficjalnego otwarcia Wigilijnego Małopolskiego Smaku wicemarszałek Wojciech Kozak.
Na stoiskach ustawionych na krakowskim Rynku Głównym pojawiły się małopolskie świąteczne produkty oraz dania gotowe. Można tu kupić nie tylko tradycyjne wędliny, wyroby piekarnicze i cukiernicze, ryby, przetwory owocowo-warzywne czy gotowe dania (uszka, czerwony barszczyk, kapustę z grzybami, pierogi), ale także produkty znane z Małopolskiego Festiwalu Smaku. Wystawcy oferujący swoje wyroby podczas Wigilijnego Małopolskiego Smaku są bowiem nieprzypadkowi – to laureaci konkursu Małopolski Smak. Wystawców jest 12 – tylu ile potraw według tradycji powinno się znaleźć na naszych wigilijnych stołach.