Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Wigilijny Małopolski Smak

16 grudnia 2011
Od piątku 16 grudnia do poniedziałku 19 grudnia na Rynku Głównym w Krakowie można kupić tradycyjne smakołyki z Małopolski. Przez cztery dni potrwa tegoroczna edycja Wigilijnego Małopolskiego Smaku. Grudniowa odsłona największego kulinarnego święta w regionie już od trzech lat jest okazją do promocji bożonarodzeniowych produktów i dań z Małopolski. Dziś wicemarszałek Wojciech Kozak oficjalnie otworzył festiwal.

Na stoiskach ustawionych na krakowskim Rynku Głównym pojawiły się małopolskie świąteczne produkty. Można było kupić tradycyjne wędliny, wyroby piekarnicze i cukiernicze, ryby, przetwory owocowo-warzywne czy gotowe dania (kapustę z grzybami, barszcz, uszka, pierogi), a także produkty znane z Małopolskiego Festiwalu Smaku.

Małopolski Festiwal Smaku i Wigilijny Małopolski Smak to imprezy promujące turystykę kulinarną. Na Małopolską Listę Produktów Tradycyjnych wpisano do tej pory 46 produktów. Aż dziesięć produktów z Małopolski zostało zarejestrowanych przez Unię Europejską i otrzymało unijne certyfikaty.

Finał tegorocznej - siódmej już edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku odbył się w ostatni weekend sierpnia na krakowskim placu Wolnica. Grand Prix konkursu zdobyła polędwica faszerowana suską sechlońską. Wyróżnione zostały: sułkowicka krzonówka, salceson golonkowy Podstolego, a także jajecznica po królewsku, karp zatorski w zalewie octowej, korzenny filet śledziowy i placki po andrychowsku. Niektóre z tych produktów będzie można kupić podczas Wigilijnego Małopolskiego Smaku.

Wigilijny Małopolski Smak jest jednym z wydarzeń towarzyszących tradycyjnym Targom Bożonarodzeniowym na krakowskim Rynku. Organizatorem przedsięwzięcia jest Województwo Małopolskie.

Festiwal regionalnych specjałów

Małopolski Festiwal Smaku to wielkie regionalne święto producentów i miłośników lokalnych potraw. Jest największym wydarzeniem kulinarnym w regionie - coraz bardziej rozpoznawalnym w całym kraju. Z roku na rok cieszy się większym zainteresowaniem, przyciągając w miejsca plebiscytowych zmagań rzesze wielbicieli tradycyjnego smaku Małopolski. 

Festiwal powstał, aby promować produkty regionalne, tradycyjne, ekologiczne i wspierać lokalnych producentów żywności.  W 2005 r. – podczas jego pierwszej edycji półfinały odbyły się w Zakopanem i Tarnowie, a Wielki Finał – w Krakowie. Rok później półfinałów było już pięć - w Krakowie, Oświęcimiu, Nowym Sączu, Nowym Targu oraz Tarnowie. Od 2009 roku w półfinałowych zmaganiach można też wziąć udział w Miechowie, a od 2011 – w Wadowicach.  Co roku całość wieńczy Wielki Finał w Krakowie.

To już siódma edycja

7. Małopolski Festiwal Smaku rozpoczął się 5 czerwca. Pierwszy półfinał odbył się w Oświęcimiu. Drugi z nich - 11 i 12 czerwca na placu Wolnica w Krakowie. 19 czerwca regionalni producenci żywności rywalizowali w Tarnowie, a 26 czerwca – w Wadowicach. 2 lipca półfinał odbył się w Nowym Sączu, 10 - w Nowym Targu, a 17 lipca w Miechowie. Zwycięzcy spotkali się podczas wielkiego finału 27 i 28 sierpnia na placu Wolnica w Krakowie.

WIĘCEJ INFORMACJI O FESTIWALU:
www.smak.malopolska.pl

Galeria zdjęć

Tagi: WYDARZENIA