Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Wielki finał 7. Małopolskiego Festiwalu Smaku

29 sierpnia 2011
KRAKÓW. Ostatni weekend upłynął w Krakowie pod znakiem produktów i dań regionalnych. Na Placu Wolnica odbył się Wielki Finał siódmej edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku. W wydarzeniu wzięli udział marszałek Marek Sowa oraz wicemarszałek Wojciech Kozak.  

Do stolicy Małopolski zawitali producenci żywności, którzy przez dwa miesiące rywalizowali podczas lokalnych półfinałów o uznanie publiczności i konkursowego jury. W Oświęcimiu, Krakowie, Tarnowie, Wadowicach, Nowym Targu, Nowym Sączu i Miechowie zaprezentowali małopolskie przysmaki, których smak zachwycił. W ostatni weekend na krakowskim placu Wolnica pojawili się najlepsi z najlepszych. Podczas kiermaszu można było spróbować prawie 60 produktów i dań regionalnych.

W czasie finału publiczność wybrała zwycięzców w czterech kategoriach: „Ekologiczne przysmaki”, „Tradycyjne specjały”, „Smakołyki z legendą” i potrawy „Jak u mamy”. Najlepszych wskazało również jury konkursowe pod wodzą Zbigniewa Kurleto. Towarzyszący mu smakosze: Dariusz Gnatowski, Grzegorz Komendarek i Robert Sowa przyznali Grand Prix oraz drugie i trzecie miejsce w ramach konkursu „Małopolski Smak”.

Wielki finał 7. Małopolskiego Festiwalu Smaku poprowadził duet znany z poprzednich edycji - Karol Okrasa i Robert Karpowicz. Jedną z atrakcji był wielki kocioł gorącej zupy, który stanął na placu Wolnica dla wszystkich odwiedzających imprezę. Swoje umiejętności zaprezentowali także szefowie kuchni z małopolskich restauracji. Podczas pokazu gotowania „na żywo” przygotowali potrawy na bazie produktów z naszego regionu.

Scenę opanowali artyści związani z Małopolską. Tegoroczny wielki finał w sobotnie przedpołudnie otworzyła Orkiestra Dęta Tadeusza Wrześniaka. Karnet muzycznych atrakcji pierwszego dnia finału uzupełniła Hanka Wójciak i rockowy Przystanek Mrówkowiec. Muzycznym wydarzeniem wieczoru był koncert zespołu Krywań. W niedzielne przedpołudnie najpierw wystąpił zespół After Day. Zaraz po nim na scenie pojawił się Quartet Klezmer Trio i zespół Elevele. Po wręczeniu nagród zwycięzcom 7. Małopolskiego Festiwalu Smaku z rockowym zacięciem zagrała gwiazda wieczoru - zespół Rzoz.

Przypomnijmy, że w ubiegłorocznym Wielkim Finale, który także odbywał się na krakowskim Kazimierzu, wzięło udział około 50 tysięcy gości.

***
Organizatorem Małopolskiego Festiwalu Smaku jest Województwo Małopolskie,
a tegoroczny wielki finał odbył się pod patronatem Prezydencji Polski w Radzie Unii Europejskiej. Partnerem kampanii jest Business Consulting

Małopolski Festiwal Smaku to wielkie regionalne święto producentów i miłośników lokalnych potraw. Jest największym wydarzeniem kulinarnym w regionie - coraz bardziej rozpoznawalnym w całym kraju. Z roku na rok cieszy się większym zainteresowaniem, przyciągając w miejsca plebiscytowych zmagań rzesze wielbicieli tradycyjnego smaku Małopolski. 

Festiwal powstał, aby promować produkty regionalne, tradycyjne, ekologiczne i wspierać lokalnych producentów żywności.  W 2005 r. – podczas jego pierwszej edycji półfinały odbyły się w Zakopanem i Tarnowie, a Wielki Finał – w Krakowie. Rok później półfinałów było już pięć - w Krakowie, Oświęcimiu, Nowym Sączu, Nowym Targu oraz Tarnowie. Od 2009 roku w półfinałowych zmaganiach można też wziąć udział w Miechowie, a od 2011 –
w Wadowicach.  Co roku całość wieńczy Wielki Finał w Krakowie.

Małopolski Festiwal Smaku to nie tylko letnia edycja – od kilku lat regionalne specjały można kupić podczas świątecznych kiermaszów na Rynku Głównym w Krakowie.

Wyniki wielkiego finału
7. Małopolskiego Festiwalu Smaku 2011

Konkurs

Grand Prix
Stowarzyszenie na „Śliwkowym Szlaku” z Iwkowej
Produkt: Polędwica faszerowana suską sechlońska

II miejsce
Restauracja „Natalia” z Biertowic
Produkt: Sułkowicka krzonówka

III miejsce
Firma „Gawor” z Podstolic
Produkt: Salceson golonkowy „Podstolego”

 
Plebiscyt
Ekologiczne przysmaki
Ferma Kur Niosek Tobowscy z Trzemeśni
Produkt: Jajecznica po królewsku

Tradycyjne specjały
Stowarzyszenie Dolina Karpia z Zatora
Produkt: Karp zatorski w zalewie octowej

Smakołyki z Legendą
Przetwórstwo Rybne Krak - Marfish z Poskwitowa
Produkt: Matjas – korzenny filet śledziowy

Jak u mamy
Stowarzyszenie Kół Gospodyń Wiejskich z Andrychowa
Produkt: Placki ziemniaczane po andrychowsku

Pokaz gotowania na żywo
Restauracja „Bohema” z Nowego Sącza
Danie: Roladki z cielęciny po staropolsku

 

Galeria zdjęć

Tagi: WYDARZENIA