Do stolicy Małopolski zawitali producenci żywności, którzy przez dwa miesiące rywalizowali podczas lokalnych półfinałów o uznanie publiczności i konkursowego jury. W Oświęcimiu, Krakowie, Tarnowie, Wadowicach, Nowym Targu, Nowym Sączu i Miechowie zaprezentowali małopolskie przysmaki, których smak zachwycił. W ostatni weekend na krakowskim placu Wolnica pojawili się najlepsi z najlepszych. Podczas kiermaszu można było spróbować prawie 60 produktów i dań regionalnych.
W czasie finału publiczność wybrała zwycięzców w czterech kategoriach: „Ekologiczne przysmaki”, „Tradycyjne specjały”, „Smakołyki z legendą” i potrawy „Jak u mamy”. Najlepszych wskazało również jury konkursowe pod wodzą Zbigniewa Kurleto. Towarzyszący mu smakosze: Dariusz Gnatowski, Grzegorz Komendarek i Robert Sowa przyznali Grand Prix oraz drugie i trzecie miejsce w ramach konkursu „Małopolski Smak”.
Wielki finał 7. Małopolskiego Festiwalu Smaku poprowadził duet znany z poprzednich edycji - Karol Okrasa i Robert Karpowicz. Jedną z atrakcji był wielki kocioł gorącej zupy, który stanął na placu Wolnica dla wszystkich odwiedzających imprezę. Swoje umiejętności zaprezentowali także szefowie kuchni z małopolskich restauracji. Podczas pokazu gotowania „na żywo” przygotowali potrawy na bazie produktów z naszego regionu.
Scenę opanowali artyści związani z Małopolską. Tegoroczny wielki finał w sobotnie przedpołudnie otworzyła Orkiestra Dęta Tadeusza Wrześniaka. Karnet muzycznych atrakcji pierwszego dnia finału uzupełniła Hanka Wójciak i rockowy Przystanek Mrówkowiec. Muzycznym wydarzeniem wieczoru był koncert zespołu Krywań. W niedzielne przedpołudnie najpierw wystąpił zespół After Day. Zaraz po nim na scenie pojawił się Quartet Klezmer Trio i zespół Elevele. Po wręczeniu nagród zwycięzcom 7. Małopolskiego Festiwalu Smaku z rockowym zacięciem zagrała gwiazda wieczoru - zespół Rzoz.
Przypomnijmy, że w ubiegłorocznym Wielkim Finale, który także odbywał się na krakowskim Kazimierzu, wzięło udział około 50 tysięcy gości.
***
Organizatorem Małopolskiego Festiwalu Smaku jest Województwo Małopolskie,
a tegoroczny wielki finał odbył się pod patronatem Prezydencji Polski w Radzie Unii Europejskiej. Partnerem kampanii jest Business Consulting
Małopolski Festiwal Smaku to wielkie regionalne święto producentów i miłośników lokalnych potraw. Jest największym wydarzeniem kulinarnym w regionie - coraz bardziej rozpoznawalnym w całym kraju. Z roku na rok cieszy się większym zainteresowaniem, przyciągając w miejsca plebiscytowych zmagań rzesze wielbicieli tradycyjnego smaku Małopolski.
Festiwal powstał, aby promować produkty regionalne, tradycyjne, ekologiczne i wspierać lokalnych producentów żywności. W 2005 r. – podczas jego pierwszej edycji półfinały odbyły się w Zakopanem i Tarnowie, a Wielki Finał – w Krakowie. Rok później półfinałów było już pięć - w Krakowie, Oświęcimiu, Nowym Sączu, Nowym Targu oraz Tarnowie. Od 2009 roku w półfinałowych zmaganiach można też wziąć udział w Miechowie, a od 2011 –
w Wadowicach. Co roku całość wieńczy Wielki Finał w Krakowie.
Małopolski Festiwal Smaku to nie tylko letnia edycja – od kilku lat regionalne specjały można kupić podczas świątecznych kiermaszów na Rynku Głównym w Krakowie.
Wyniki wielkiego finału
7. Małopolskiego Festiwalu Smaku 2011
Konkurs
Grand Prix
Stowarzyszenie na „Śliwkowym Szlaku” z Iwkowej
Produkt: Polędwica faszerowana suską sechlońska
II miejsce
Restauracja „Natalia” z Biertowic
Produkt: Sułkowicka krzonówka
III miejsce
Firma „Gawor” z Podstolic
Produkt: Salceson golonkowy „Podstolego”
Plebiscyt
Ekologiczne przysmaki
Ferma Kur Niosek Tobowscy z Trzemeśni
Produkt: Jajecznica po królewsku
Tradycyjne specjały
Stowarzyszenie Dolina Karpia z Zatora
Produkt: Karp zatorski w zalewie octowej
Smakołyki z Legendą
Przetwórstwo Rybne Krak - Marfish z Poskwitowa
Produkt: Matjas – korzenny filet śledziowy
Jak u mamy
Stowarzyszenie Kół Gospodyń Wiejskich z Andrychowa
Produkt: Placki ziemniaczane po andrychowsku
Pokaz gotowania na żywo
Restauracja „Bohema” z Nowego Sącza
Danie: Roladki z cielęciny po staropolsku