Paweł Strączek jest rolnikiem, wspólnie z ojcem gospodarzy na ponad 200 ha. Tytuł „Chłopa Roku” przyznano już po raz 18. Chłopem Roku" zostaje rolnik, który zdobywa najwięcej punktów w konkurencjach: sprawnościowej oraz artystycznej. Zawodnicy występują w regionalnych strojach ludowych. W tym roku musieli się wykazać m.in. tym, że potrafią w rekordowym tempie przenieść bele sprasowanej słomy.
Imprezie towarzyszył zlot Wojciechów i Bartoszów. Organizatorami imprezy są między innymi: Wójt Gminy Racławice Adam Samborski, Stowarzyszenie na Rzecz Dialogu Współpracy i Rozwoju Racławice, Związek Młodzieży Wiejskiej oraz Izby Rolnicze. W tym roku honorowy patronat nad wydarzeniem objął Wicepremier Waldermar Pawlak, oraz już tradycyjnie Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Marek Sawicki, fundator głównej nagrody , statuetki "Chłopa Roku" , którą otrzyma zwycięzca konkursu.
W tegorocznej edycji konkursu kandydaci do konkursu wytypowani zostali przez Związek Młodzieźy Wiejskiej, Związek Zawodowy Centrum Narodowe Młodych Rolników oraz Wojewódzkie Izby Rolnicze.
Imprezie towarzyszyła także odsłona stoiska Województwa Małopolskiego promująca małopolskie produkty regionalne. Tym samym wystartowała kampania „Zasmakuj w Małopolsce”, której celem jest przybliżenie mieszkańcom Małopolski i przybywającym do naszego regionu gościom produktów, które dzięki prowadzonej przez Unie Europejską polityce jakości i wyróżniania produktów żywnościowych, uzyskały certyfikaty Chroniona Nazwa Pochodzenia lub Chronione Oznaczenie Geograficzne. Malopolska to region bogaty w takie produkty – mamy ich 10, a pierwszy polski zarejestrowany produkt regionalny to bryndza podhalańska. „Zasmakuj w Małopolsce” to akcja edykacyjno-promocyjna, która poprzez skecze sceniczne, liczne konkursy i quizy dla publiczności, a przede wszystkim przez degustację naszych małopolskich przysmaków przybliża Małopolanom bogactwo regionu. W trakcie, gdy 7 śmiałków walczyło o tytuł Chłopa Roku 2012, zgromadzona publiczność mogła delektować się oscypkiem, chlebem prądnickimz bryndzą podhalańską, obwarzankiem krakowskim, kiełbasą lisiecką, karpiem zatorskim, suską sechlońską czy jabłkami łąckimi. Dla dzieci przygotowano puzzle edukacyjne z mapą Małopolski, na której naniesione zostały małopolskie produkty regionalne. Zwycięzcy konkursów, związanych oczywiście z produktami, honorowani byli zaś wytworami małopolskiego rzemiosła artystycznego.