Starosądecki Rynek podczas 11. już półfinału gościł wystawców z powiatów gorlickiego, limanowskiego i nowosądeckiego, którzy prezentowali swoje specjały. Tuż obok nich znalazły się grzanki z kukiełki lisieckiej ze świeżymi pomidorami i oscypkiem przyrządzone na poczęstunek przez Jacka Krupę z zarządu województwa.
Podczas festiwalu można było próbować wyśmienitych dań przyrządzonych przez kucharzy z Małopolskiego Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników, szefów kuchni i blogerów. Były to m.in.: pieczona wołowina na pierzynce sałat z sosem musztardowym, proziołki z konfiturą z czerwonej cebuli, jabłka łąckie pieczone z miodem, cynamonem i bakaliami, sałatka z fasoli Piękny Jaś z prażonym boczkiem oraz schab zapiekany ze świeżym majerankiem, tymiankiem i czosnkiem z sosem s suski sechlońskiej.
Spore zainteresowanie wzbudziła góralska grzybowa - „Zupa Zoproska” na bazie kminku i mięty, przygotowana przez przedstawiciela zarządu województwa Leszka Zegzdę, który wraz z burmistrzem Jackiem Lelkiem serwował danie.
Publiczność po degustacji wybrała swoich faworytów. W kategorii „Ekologiczny Przysmak” zwyciężyła Jadwiga Krok z Białej Niżnej za wędzony ekologiczny udziec z indyka. „Tradycyjnym specjałem” okazała się kiełbasa z fasoli Piękny Jaś Janiny Molek z Tropia. „Smakołykiem z legendą” została pokrzywa w soku jabłkowym z Tłoczni Owoców „Pawłowski” ze Żbikowic, a najlepszym przysmakiem w kategorii „Jak u mamy” został pasztet z bobu z dodatkiem sosów upieczony przez kucharzy Ośrodka Szkoleniowo-Wypoczynkowego „U Zosi” w Zdyni.
Konkurs „Małopolski Smak” oceniało jury w składzie: Marcin Polus (prezes Małopolskiego Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników), Wojciech Wocław (publicysta portalu Onet.pl), Jerzy Poznański (ekspert kulinarny), Leszek Horwath (znawca tradycji kulinarnych), Artur Kochański (członek Małopolskiego Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników), prof. dr hab. inż. Władysław Migdał (Wydział Technologii Żywienia Uniwersytetu Rolniczego), Monika Moskwa (przedstawiciel Partnera Strategicznego „Małopolskiego Festiwalu Smaku” Delikatesy Alma).
Grand Prix przyznano Tłoczni Owoców „Pawłowski” ze Żbikowic za pokrzywę w soku jabłkowym, drugie miejsce powędrowało do Janiny Molek z Tropia za kiełbasę z fasoli „Piękny Jaś” natomiast miejsce trzecie otrzymał Stary Dom Zdrojowy w Wysowej Zdrój za Zbójnicką pajdę z rydzami.
Wyróżnienie od dziennikarzy przypadło Tłoczni Owoców „Pawłowski” ze Żbikowic za pokrzywę w soku jabłkowym.
Wszyscy laureaci otrzymali dyplomy i nagrody z rąk Leszka Zegzdy z zarządu województwa i burmistrza Starego Sącza. Dla publiczności na festiwalowej scenie wystąpili: zespół Starosądeczanie, Zespół Pieśni bez Tańca, Kwartet Jorgi z Waldemarem Rychłym oraz wyróżniony przez Województwo Małopolskie i Ministerstwo Kultury w 2013 r. Mirosław Witkowski ze swoim show „Od Bacha do Sinatry”.
Laureaci półfinałów spotkają się na krakowskim Placu Wolnica 29 – 30 sierpnia, gdzie odbędzie się wielki finał 11. Małopolskiego Festiwalu Smaku.
(Agenda UMWM w Nowym Sączu, fot. Joanna Piejko-Horwath)