Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Stary Sącz. Ostatni półfinał Małopolskiego Festiwalu Smaku

26 lipca 2015
„Małopolski Smak” to nasza tradycja, dziedzictwo, nasza duma. Objeżdżając całą Małopolskę smakowaliśmy różnych potraw, zachęcając nie tylko Małopolan lecz przede wszystkim odwiedzających nas polskich i zagranicznych turystów, by oprócz naszych atrakcji turystycznych, wspaniałych krajobrazów, tradycji historycznej oraz innowacyjności, mogli próbować regionalnych tradycyjnych potraw - mówił podczas otwarcia festiwalu Jacek Krupa z zarządu województwa.

Starosądecki Rynek podczas 11. już półfinału gościł wystawców z powiatów gorlickiego, limanowskiego i nowosądeckiego, którzy prezentowali swoje specjały. Tuż obok nich znalazły się grzanki z kukiełki lisieckiej ze świeżymi pomidorami i oscypkiem przyrządzone na poczęstunek przez Jacka Krupę z zarządu województwa.

Podczas festiwalu można było próbować wyśmienitych dań przyrządzonych przez kucharzy z Małopolskiego Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników, szefów kuchni i blogerów. Były to m.in.: pieczona wołowina na pierzynce sałat z sosem musztardowym, proziołki z konfiturą z czerwonej cebuli, jabłka łąckie pieczone z miodem, cynamonem i bakaliami, sałatka z fasoli Piękny Jaś z prażonym boczkiem oraz schab zapiekany ze świeżym majerankiem, tymiankiem i czosnkiem z sosem s suski sechlońskiej.

Spore zainteresowanie wzbudziła góralska grzybowa - „Zupa Zoproska” na bazie kminku i mięty, przygotowana przez przedstawiciela zarządu województwa Leszka Zegzdę, który wraz z burmistrzem Jackiem Lelkiem serwował danie.

Publiczność po degustacji wybrała swoich faworytów. W kategorii „Ekologiczny Przysmak” zwyciężyła Jadwiga Krok z Białej Niżnej za wędzony ekologiczny udziec z indyka. „Tradycyjnym specjałem” okazała się kiełbasa z fasoli Piękny Jaś Janiny Molek z Tropia. „Smakołykiem z legendą” została pokrzywa w soku jabłkowym z Tłoczni Owoców „Pawłowski” ze Żbikowic, a najlepszym przysmakiem w kategorii „Jak u mamy” został pasztet z bobu z dodatkiem sosów upieczony przez kucharzy Ośrodka Szkoleniowo-Wypoczynkowego „U Zosi” w Zdyni.

Konkurs „Małopolski Smak” oceniało jury w składzie: Marcin Polus (prezes Małopolskiego Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników), Wojciech Wocław (publicysta portalu Onet.pl), Jerzy Poznański (ekspert kulinarny), Leszek Horwath (znawca tradycji kulinarnych), Artur Kochański (członek Małopolskiego Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników), prof. dr hab. inż. Władysław Migdał (Wydział Technologii Żywienia Uniwersytetu Rolniczego), Monika Moskwa (przedstawiciel Partnera Strategicznego „Małopolskiego Festiwalu Smaku” Delikatesy Alma).

Grand Prix przyznano Tłoczni Owoców „Pawłowski” ze Żbikowic za pokrzywę w soku jabłkowym, drugie miejsce powędrowało do Janiny Molek z Tropia za kiełbasę z fasoli „Piękny Jaś” natomiast miejsce trzecie otrzymał Stary Dom Zdrojowy w Wysowej Zdrój za Zbójnicką pajdę z rydzami.

Wyróżnienie od dziennikarzy przypadło Tłoczni Owoców „Pawłowski” ze Żbikowic za pokrzywę w soku jabłkowym.

Wszyscy laureaci otrzymali dyplomy i nagrody z rąk Leszka Zegzdy z zarządu województwa i burmistrza Starego Sącza. Dla publiczności na festiwalowej scenie wystąpili: zespół Starosądeczanie, Zespół Pieśni bez Tańca, Kwartet Jorgi z Waldemarem Rychłym oraz wyróżniony przez Województwo Małopolskie i Ministerstwo Kultury w 2013 r. Mirosław Witkowski ze swoim show „Od Bacha do Sinatry”.

Laureaci półfinałów spotkają się na krakowskim Placu Wolnica 29 – 30 sierpnia, gdzie odbędzie się wielki finał 11. Małopolskiego Festiwalu Smaku.

(Agenda UMWM w Nowym Sączu, fot. Joanna Piejko-Horwath)

Galeria zdjęć