Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Smakowity finał na placu Wolnica

27 sierpnia 2012
Zakończyły się zmagania najlepszych producentów żywności w Małopolsce. Dwudniowy, wielki finał 8. Małopolskiego Festiwalu Smaku zgromadził na krakowskim Kazimierzu producentów żywności, ekspertów, kucharzy i przede wszystkim – smakoszy! W wielkim finale małopolskiego, kulinarnego święta uczestniczyli marszałek Marek Sowa oraz wicemarszałek Wojciech Kozak.

Weekend upłynął w Krakowie pod znakiem małopolskich produktów regionalnych, tradycyjnych i ekologicznych. Na placu Wolnica pojawili się zwycięzcy lokalnych półfinałów tegorocznej edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku. Można było skosztować wyśmienitych potraw i przypomnieć sobie smaki dań, których receptura przetrwała pokolenia. Przez dwa dni nad placem Wolnica unosił się aromat tradycyjnej kuchni.

Plebiscyt dla publiczności cieszył się ogromnym zainteresowaniem. Było z czego wybierać! Producenci zaprezentowali prawie 60 produktów i  potraw. W kategorii „Ekologiczne przysmaki” zwyciężył razowiec lipnicki z masłem ziołowym z Gospodarstwa Ekologicznego Andrzeja Wnęka z Lipnicy Murowanej. Smakosze „Tradycyjnych specjałów” wybrali sernik jurajski z Piekarni "Patrycja i Paweł" z Kwaśniowa Górnego. W kategorii „Smakołyki z legendą” zwyciężył filet śledziowy po wiejsku z firmy "Krak – Marfish” z  Poskwitowa. Zdaniem publiczności „Jak u mamy” smakowała zupa ziemniaczana z kurdybankiem ze Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich z Andrychowa. W pokazie gotowania „na żywo” triumfowała pierś z gęsi zatorskiej z buncem przygotowana przez Restaurację Villa Toscana z Nowego Targu.

Podniebienia konkursowego jury podbiła w tym roku kozina z sosem miętowym z Gospodarstwa Agroturystycznego Magdaleny Zygmunt z Juraszowej, zdobywając Grand Prix konkursu „Małopolski Smak”. Tuż za nią znalazł się sernik jurajski z Piekarni „Patrycja i Paweł” z Kwaśniowa Górnego”. Trzecie miejsce przypadło kiełbasie tuchowskiej z zakładu Masarskiego „Amigos” z Burzyna.

W niedzielę największym zainteresowaniem cieszył się ogromny kocioł pełen gorącej zupy. Jej zapach przyciągnął na plac Wolnica rzesze smakoszy. Tegorocznym poczęstunkiem była zupa z fasoli „Piękny Jaś” z Doliny Dunajca, dziesiątego małopolskiego produktu zarejestrowanego w Unii Europejskiej.

Finałowe zmagania prowadził duet w składzie Robert Karpowicz i Anna Cieślak. Na scenie też sporo się działo! Zagrali artyści związani z Małopolską. W sobotę: Iwkowska Orkiestra Dęta, Halio Band, Leliwa Jazz Band i Przystanek Mrówkowiec. W niedzielę – Ewelina Maciaś z zespołęm, Quartet Klezmer Trio, Hanka Wójciak i gwiazda wieczoru – zespół Krzywa Alternatywa.

Na kolejną edycję Małopolskiego Festiwalu Smaku trzeba poczekać do przyszłego roku. Już dziś zapraszamy natomiast na krakowski Rynek Główny, gdzie podczas Targów Bożonarodzeniowych w grudniu można będzie zaopatrzyć się w małopolskie smakołyki.

Galeria zdjęć

Tagi: WYDARZENIA