Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Regionalne smakołyki na krakowskim Kazimierzu

08 czerwca 2012
Bajgle, lody orzechowe na miodzie i chłodnik królewski. Tego wszystkiego mogli spróbować  Małopolanie, turyści i  eurokibice, którzy przyszli  na 10. krakowski półfinał Małopolskiego Festiwalu Smaku połączonego ze Świętem Chleba odbywający się na Placu Wolnica.

Festiwal  oficjalnie otworzyli kardynał Stanisław Dziwisz, wicemarszałek Wojciech Kozak i prezydent Krakowa Jacek Majchrowski. Dwudniowe kulinarne święto to potyczki kulinarne, warsztaty wypiekania chleba i konkurs na najlepszy małopolski smak. O uznanie publiczności rywalizowali producenci żywności w kategoriach: przysmaki ekologiczne, tradycyjne, z legendą i jak u mamy. Dodatkową atrakcją był też konkurs kulinarny, w którym zmierzyli się profesjonalni kucharze z kołami wiejskimi z Dobczyc i Igołomi. Ich zadaniem było przygotowanie potrawy na bazie chleba nawiązując do Święta Chleba. W roli jury – publiczność, która zwycięzców wyłoniła w głosowaniu. W niedzielę z kolei piekarze pokazali jak zrobić chałkę żydowską i zaprezentowali wypieki inspirowane logo Małopolski. Na najmłodszych czekały warsztaty piekarskie. Tegoroczny Festiwal wpisał się w obchody Święta Małopolski, które przypada 10 czerwca. Ci, którzy dotarli w niedzielę na plac Wolnica otrzymali symboliczne znaczki Małopolski.

Galeria zdjęć

Tagi: WYDARZENIA