Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Obwarzanek pod unijną ochroną

16 lutego 2010
Obwarzanek już wkrótce znajdzie się na unijnej liście produktów chronionych unijnymi przepisami. W Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej 16 lutego 2010 r. został opublikowany wniosek o rejestrację „obwarzanka krakowskiego” . 

Teraz inne państwa członkowskie mają 6 miesięcy na składanie ewentualnych sprzeciwów. Jeżeli w tym czasie nie wpłynie żaden sprzeciw, obwarzanek zostanie zarejestrowany przez UE jako „chronione oznaczenie geograficzne”.

- Cieszę się, że kolejny produkt z Małopolski trafi na unijną listę. Tradycyjne produkty są ważnym elementem budowania  tradycji i tożsamości regionu – podkreśla Marek Nawara, Marszałek Województwa Małopolskiego.

„Obwarzanek krakowski” jest tradycyjnym pieczywem, które w początkach swojej tradycji mogło być wypiekane tylko w okresie Wielkiego Postu przez piekarzy specjalnie wyznaczonych w tym celu przez cech piekarzy krakowskich. Według definicji ze Słownika staropolskiego „obwarzanek to rodzaj ciasta w kształcie zwiniętego w kółko wałka, prawdopodobnie przed pieczeniem parzony”. Sama  nazwa „obwarzanka krakowskiego” pochodzi właśnie od sposobu jego produkcji, czyli od obwarzania ciasta obwarzankowego w podgrzanej wodzie.

Pierwsze wzmianki o wypieku obwarzanków na terenie Krakowa i okolic można znaleźć w rachunkach dworu króla Władysława Jagiełły i królowej Jadwigi. W jednym z nich z 2 marca 1394 r. zawarta jest następująca informacja: „dla królowej pani pro circulis obrzanky 1 grosz”.

Cech piekarzy krakowskich w 1611 r. uchwalił laudum (uchwałę), która dawała cechowi prawo do decydowania o sprzedaży obwarzanków w obrębie miasta oraz dawała przywilej wyboru piekarzy, którzy mieli się tym zajmować. Znacząca zmiana w dostępie do pieczenia obwarzanków nastąpiła w XIX wieku. 22 stycznia 1802 r. podpisano uchwałę, na mocy której każdy piekarz miał prawo pieczenia obwarzanków, kiedy nadchodziła jego kolej. Piekarzy, którzy mogli piec obwarzanki wyłaniano w drodze losowania. Losowanie z 1843 r. miało obowiązywać do 1849 r., po tej dacie zanika najprawdopodobniej zwyczaj losowania, ponieważ od tego czasu źródła milczą już w tej kwestii. Może to oznaczać, że z czasem zaprzestano takie sposobu i obwarzanki mogli piec wszyscy piekarze każdego dnia – jak pozostało do dziś. „Obwarzanki krakowskie” sprzedawano w jatkach, które otwierano już przed godziną szóstą rano, aby mieszkańcy Krakowa od wczesnych godzin mieli możliwość zakupu świeżego pieczywa – w tym i obwarzanków. Nad kontrolą jakości i świeżości wyrobów czuwał cech, który delegował ośmiu braci do kontroli jatek.  Z czasem obwarzanki zaczęto sprzedawać także w inny sposób. Jeszcze w latach 50 XX wieku sprzedawano obwarzanki prosto z wiklinowych koszy.

„Obwarzanki krakowskie” obecnie sprzedaje się nie tylko w sklepach i piekarniach, ale także z charakterystycznych wózków. Obecnie w Krakowie jest około 170–180 wózków obwarzankowych. Średnia dzienna produkcja obwarzanka krakowskiego sprzedawanego na Rynku krakowskim w dni powszednie wynosi blisko 150 000 sztuk.


Małopolskie produkty regionalne zarejestrowane przez Komisję Europejską:
- bryndza podhalańska
- oscypek
- redykołka

Wnioski z Małopolski oczekujące na rejestrację w Komisji Europejskiej:
1. Chleb prądnicki – chronione oznaczenie geograficzne.
2. Fasola „Piękny Jaś” z Doliny Dunajca – chroniona nazwa pochodzenia.
3. Jabłko łąckie - chronione oznaczenie geograficzne.
4. Karp zatorski - chroniona nazwa pochodzenia.
5. Kiełbasa lisiecka - chronione oznaczenie geograficzne. 
6. Obwarzanek krakowski - chronione oznaczenie geograficzne.
7. Suska sechlońska - chronione oznaczenie geograficzne.

Tagi: WYDARZENIA