Wśród lokalnych przysmaków prym wiodła charsznicka kapusta w różnych odmianach: kiszona, marynowana, w postaci bigosu, sałatek.
Wyniki miechowskiego półfinału Małopolskiego Festiwalu Smaku prezentują się następująco:
Plebiscyt:
Kategoria Ekologiczne Przysmaki: Gospodarstwo Ekologiczne „ Pszczółki” z Niezwojowic Produkt: Herbata lipowa z miodem
Kategoria: Tradycyjne Specjały: Gospodarstwo Rolne Andrzej Pietrzyk ze Swojczan Produkt: Charsznicka kapusta kiszona
Kategoria: Smakołyki z Legendą: Hotel „Dosłońce” z Dosłońca Produkt: Tarta TATIN
Kategoria Jak u Mamy: Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich ze Szczepanowic Produkt: Kartofelek dworski
Konkurs:
Grand Prix: Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich w Brzuchani Produkt: Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami
Wyróżnienie: Koło Gospodyń Wiejskich w Nasiechowicach
Produkt: Naleśniki z bobem
Wyróżnienie: Gospodarstwo Rolne „Bema” Krzysztof Żebrak z Tczycy Produkt: Charsznicka kapusta kiszona
Na kolejne spotkanie z małopolskimi przysmakami zapraszamy 14 lipca do Nowego Targu!